MENI
31.1.2008.

НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ КОНСТИТУИРАЈУЋА СЈЕДНИЦА АД ХОЦ КОМИСИЈЕ ЗА ИЗБОР ОМБУДСМЕНА ЗА ЉУДСКА ПРАВА БИХ



Почетком наредне седмице очекује се конституирајућа сједница Ад хоц комисије Парламентарне скупштине БиХ за избор омбудсмена за људска права БиХ.

Као што је познато, Представнички дом Парламентарне скупштине, на сједници одржаној 26. септембра прошле године није именовао омбудсмена за људска права БиХ, што је истовремено значило да процедуру именовања омбудсмена треба поновити. Дом народа и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ именовали су половином децембра прошле године Ад хоц комисију за именовање омбудсмена, међутим, конституирајућа сједница овог парламентарног тијела која је била заказана за 16. јануар одложена је због спријечености дјела чланова да учествују у њеном раду.
У међувремену, заинтересираност да се процес именовања омбудсмена за људска права убрза исказао је и Уред високог представника који је става да нема потребе да се мијења Закон о државном омбудсмену БиХ као и да он садржи јасне критерије за именовање које ад хоц комисија треба додатно разрадити и провести процедуру одабира и приједлога кандидата. ОХР се такођер залаже за транспарентан избор уз укључивање јавности и цивилног сектора.
Иначе, очекује се да ће на првој сједници Ад хоц комисија дефинирати услове јавног позива за пријаву кандидата за омбудсмене за људска права БиХ. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу