MENI
24.1.2008.

ДРЖАВНА ДЕЛЕГАЦИЈА ЧИЛЕА ПОСЈЕТИЛА ПАРЛАМЕНТ БИХ (ОНАСА)



Чланови Заједничке комисије за одбрану и сигурност Парлемента БиХ примили су данас државну делегацију Чилеа, коју је предводио министар одбране Хозе Гони Караско (Jose Goni Carrasco), с којом су разговарали о могућности интензивирања сурадње двију земаља.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и сигурност Парлемента БиХ Шефик Џаферовић казао је новинарима да су чланови чиленаске делегације исказали жељу за интензивнијом сурадњом Чилеа и БиХ у свим областима, а особито када је ријеч о међупарламентарној сурадњи.
Он је додао да је ова делегација предложила успостављање интензивније сурадње парламентарних одбора, задужених за вањску политику, као и оних за одбрану и сигурност.
"Желимо сурадњу у свим областима, економској, културној и осталима за које постоји интерес обје државе, а нема сметње да се та сурадња и успостави", казао је Џаферовић.
Предсједник Комисије за вањске односе Парламента Чилеа Roberto Munoz Barra истакнуо је намјеру ове земље да судјелује у обнављању мира у БиХ,  додајући да је у том циљу чилеански парлемент прије осам дана донио одлуку о продужетку мировне мисије чилеанских снага у БиХ за једну годину.
"Одлазимо из БиХ убијеђени да ће 400 или 500 година, током којих су грађани и народи у БиХ знали живјети у миру, отјерати облаке раздора који су се овдје појавили претходних година, те да ће се након тога појавити сунце мира, које ће омогућити да се ова држава развија у хармонији коју заслужује", казао је Барра.
Министар одбране Чилеа Хозе Гони Караско истакнуо је да ће на данашњем састанку са представницима министарства одбране БиХ чланови чиленаске делегације предложити сурадњу у одбрани између двију земаља, додавши да је намјера Чилеа да БиХ пренесе искуства из учешће у мировним мисијама.
Он је оцијенио и да размјена добара између Чилеа и БиХ није на задовољавајућем нивоу, те да би међусобно упознавање двију држава и њихових пословних група омогућило развијање и о овог вида сурадње.
У делегацији Чилеа, осим шест чланова Сената, је и начелник Генералштаба Војске, генерал Ivan Febri Rodrigez, а циљ њихове посјете БиХ била је и посјета контигенту војних снага ове земље, који судјелују у мировној мисији у БиХ (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу