MENI
23.4.2015

Završena 13. Konferencija predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko – jonske inicijative


Usvajanjem Zajedničke izjave učesnika, u Neumu je danas, pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine, završena 13. Konferencija predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko – jonske inicijative, međunarodne regionalne organizacije koja doprinosi jačanju političke i ekonomske saradnje osam zemalja Jadransko – jonske regije i pruža podršku zemljama članicama ove inicijative koje su u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

U usvojenoj Zajedničkoj izjavi učesnici Konferencije pozdravljaju realizaciju Strategije Evropske unije za Jadransko – jonsku makroregiju i potvrđuju punu podršku vladama i svim drugim insitucijama koje učestvuju u realizaciji ove Strategije koja predstavlja način da se ostvari održiv ekonomski i socijalni napredak u regiji. (tekst Zajedničke izjave možete pročitati ovdje)

Učesnici Konferencije u Zajedničkoj izjavi izražavaju i duboku žalost zbog strašnih tragedija migranata koje su se dogodile u Sredozemnom moru i zahtijevaju hitno rješavanje ovog humanitarnog pitanja.

Tokom Konferencije, u dvije sesije, raspravljalo se o uključivanju parlamentarne dimenzije u realizaciji ciljeva Jadransko – jonske inicijative, kao i o povezivanju regije u cilju jačanja održivog turizma.

Govoreći o ulozi parlamentarne dimenzije u realizaciji ciljeva Jadransko – jonske inicijative, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović istakao je da Strategija Evropske unije za ovu regiju u cjelosti korespondira s novim pristupom EU prema BiH. Predsjedavajući Džaferović naglasio je da ta Strategija, kao i novi pristup EU za BiH predstavljaju nove šanse za našu državu i dodao da je bitno da vlasti u BiH prihvate ove prioritete kao platformu za djelovanje. (sadržaj govora g. Džaferovića možete pročitati ovdje)

Kao konkretne projekte buduće regionalne saradnje predsjedavajući Džaferović pomenuo je izgradnju Jadransko – jonskog koridora i koridora 5C, kako putnog tako i željezničkog, i bolje povezivanje koridora prema Beogradu i Zagrebu i dalje.

Izražavajući zadovoljstvo usvajanjem Strategije EU za Jadransko – jonsku regiju, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak u obraćanju učesnicima Konferencije naglasio je da će ova Strategija doprinijeti razvoju kokretnih oblasti privrede, posebno turizma kao privredne grane od strateškog značaja za sve zemlje Jadransko – jonske inicijative (sadržaj govora g. Čolaka možete pročitati ovdje)

Osim domaćina, u radu konferencije učestvovali su predsjednik Senata Italije Pietro Graso, predsjednik Državnog zbora Slovenije dr Milan Brglez, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Veroljub Arsić, predsjednik Stalnog komiteta za ekonomske poslove Parlamenta Grčke Stefanos Samoilis i poslanik u Parlamentu Albanije Vangjel Doules.

Učesnici Konferencije čestitali su Bosni i Hercegovini na dobro organiziranoj Konferenciji i zahvalili našoj državi za konstruktivno i produktivno predsjedavanje Jadransko – jonskom inicijativom. Također su poželjeli uspjeh Hrvatskoj koja će od
juna ove godine biti zemlja predsjedavajuća Jadransko – jonskom inicijativom. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću