MENI
15.1.2008

SAOPĆENJE IZ KABINETA PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA, MILORADA ŽIVKOVIĆA



Kabinet predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Milorada Živkovića izdao je saopćenje za medije koje prenosimo u cjelosti:

"Putem saopštenja želimo informisati javnost da je danas (15.01.2008.g ) predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Milorad Živković uputio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine Zahtjev za ocjenu ustavnosti stava 6. člana 11. Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ 61/04).
Zahtjev za hitnu ocjenu ustavnosti pomenutog stava je upućen na osnovu člana VI tačka 3. a) Ustava Bosne i Hercegovine.

Stav 6. člana 11. Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine glasi:

„(6) Budžet se mora usvojiti najkasnije do 31. marta, nakon toga se neće realizovati rashodi u bilo koje svrhe osim isplate neisplaćenog duga sve dok se propisno ne usvoji.“

Član VIII Ustava Bosne i Hercegovine glasi:

                                                                „Član VIII
                                                                 Finansije

1.Parlamentarna skupština će svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvajati budžet za pokrivanje troškova potrebnih za izvršavanje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine.
2.Ako se takav budžet ne usvoji blagovremeno, privremeno će se primjenjivati budžet iz prethodne godine.
3. Federacija će obezbjeđivati dvije trećine, a Republika Srpska jednu trećinu prihoda potrebnih za budžet, osim u slučajevima gdje Parlamentarna skupština odlučuje o načinu sticanja prihoda.“

Dr. Milorad Živković je u svom Zahtjevu upućenom Ustavnom sudu predložio da se osporena odredba stava 6. člana 11. Zakona o finansiranju institucija BiH proglasi neustavnom.
S obzirom na moguće štetne posljedice za funkcionisanje institucija BiH, predsjedavajući je predložio da Ustavni sud BiH , po upućenom Zahtjevu hitno postupi, u skladu sa članom 24. stav. 4. Pravila Ustavnoh suda BiH („Službeni glasnik BiH“ broj 60/05).
Ukoliko hitnim postupanjem Ustavni sud ne može donijeti odluku po ovom Zahtjevu do početka marta 2008. godine, dr. Živković je predložio da se na osnovu člana 77. Pravila Ustavnog suda BiH donese Privremena mjera o suspenziji stava 6. člana 11. Zakona o finansiranju institucija  Bosne i Hercegovine do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH.
U obrazloženju upućenog Zahtjeva, predsjedavajući Živković je naveo  da su restriktivne mjere blokade rashoda zbog neusvajanja Budžeta u određenom roku (31.mart), kako ih predviđa sporeni stav, i na prvi pogled u direktnoj suprotnosti sa članom VIII Ustava BiH koji uređuje pitanje finansija Bosne i Hercegovine.
Osporene odredbe, osim što su očito neustavne, direktnom primjenom bi otežale ili čak prouzrokovale prestanak funkcionisanja Institucija BiH, od zakonodavnih do izvršnih organa, a sa posebnim problemima u radu bi se suočila i tijela kao što su SIPA, Granična policija i druge,  sa nesagledivim posljedicama po stabilnost, sigurnost i integritet Bosne i Hercegovine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću