MENI
13.12.2007

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH: ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA HOLOKAUSTA I GENOCIDA VRAĆEN NA DORADU (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH vratio je danas Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti na doradu Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.
Ova komisija nije ranije prihvatila principe ovog zakona, konstatirajući da zakonski prijedlog ima dobru namjeru, ali da je neophodno doraditi tekst zakona, te pričekati mišljenje Vijeća ministara BiH.
Tokom rasprave niko nije negirao potrebu donošenja ovog zakona, ali su predstavnici stranaka iz Republike Srpske (RS) istakli da je neprihvatljivo da ovakav zakon predlažu predstavnici samo jednog naroda.
Predloženo je da u njegovoj izradi učestvuju predstvanici sva tri naroda, nevladinih organizacija i svi ostali zainteresovani.
Komisija će napraviti novi izvještaj o Prijedlogu zakona na osnovu smjernica iz današnje rasprave.
Zastupnički dom je razmatrao i Prijedlog zakona o policijskoj strukturi u BiH, čiji su predlagači poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Partije demokratskog progresa (PDP), Drago Kalabić i Branko Dokić, sa mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost koja nije podržala principe ovog zakona.
Izvještaj Komisije nije dobio potrebnu većinu, pa je upućen Kolegiju na usaglašavanje.
Komisija nije podržala ovaj prijedlog zakona jer smatra da nije u skladu sa tri evropska principa o reformi policije, kao ni sa usvojenim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o prenosu ustavnih nadležnosti u ovoj oblasti. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću