MENI
4.12.2007

ZAVRŠENA SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA BIH (ONASA)



Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.
Izmjene i dopune pomenutog zakona ranije je proglasio visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, koji je takvu odluku obrazložio neophodnošću postojanja "ozbiljnog pristupa izvršenju krivičnih sankcija, kao važne faze u omogućavanju vršenja pravde".
Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama BiH upućen je na razmatranje Kolegiju Doma naroda, čiji će članovi, radeći kao komisija, u naredna tri dana pokušati postići saglasnost o ovom zakonskom prijedlogu, budući da on danas nije dobio "entitetsku većinu" glasova iz Republike Srpske (RS).
Predsjedavajuća nadležne parlamentarne komisije i predsjedavajuća Kluba delegata srpskog naroda Dušanka Majkić u raspravi je nevela da su, između ostalog, predloženim izmjenama Zakona o javnim nabavkama samo djelomično poboljšana postojeća rješenja, te da pojedine odredbe nisu kompatibilne sa trenutnim pravnim sistemom u BiH.
Svjesna manjkavosti postojećeg zakona, na koje, prema njenim riječima, ukazuju i revizorski izvještaji poslovanja državnih institucija, Majkić je predlagala da se krene u izradu novog Zakona o javnim nabavkama.
Dom naroda na današnjoj sjednici nije prihvatio negativno mišljenje Ustavno-pravne komisije o Prijedlogu zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, nakon čega će pomenuti zakon biti vraćen nadležnoj komisiji na ponovno razmatranje.
Radi se o zakonu čije bi usvajanje, između ostalog, omogućilo BiH korištenje sredstava iz predpristupnih fondova Evropske unije (EU).
Delegati su danas u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o internoj reviziji u institucijama BiH, te zaključke Zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta BiH, proistekle iz rasprave vođene na nedavnoj posebnoj sjednici na kojoj je diskutirano o razlozima ostavke Nikole Špirića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Konstatovano je da su dva od četiri zaključka već implementirana, a odnose se na usvajanje izmjena i dopuna poslovnika o radu parlamentarnih domova, što je okončano prošle sedmice, te na obavezu domaćih vlasti da ulože dodatne napore koji bi rezultirali parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU, što se očekuje danas u poslijepodnevnim satima.
Dom naroda imenovao je na današnjoj sjednici Mensura Šehagića za člana Komisije za koncesije BiH.
Uz ovo imenovanje usvojeni su i zaključci Dušanke Majkić kojima se od pomenute komisije zahtijeva da pokrene proceduru za penzioniranje imenovanih članova koji su stekli uslove za odlazak u penziju, te da ta komisija predloži izmjenu Zakona o koncesijama kojom bi bio reguliran krajni rok za okončanje zadataka člana kojem je predsjedavajući Komisije dao ovlaštenje za nastavak rada i nakon sticanja uslova za penziju.
Za članove ad hoc komisije za izbor ombudsmena za ljudska prava BiH Dom naroda je danas imenovao D. Majkić, Hazima Rančića i Branka Zrnu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću