MENI
30.11.2007

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH USVOJIO IZMJENE POSLOVNIKA (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je danas u Sarajevu izmjene i dopune Poslovnika o radu ovog doma, nakon što je raspravu o ovom pitanju, 19. oktobra, inicirao visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak u cilju otklanjanja eventualnih blokada u radu državnih institucija.Za izmjene i dopune Poslovnika glasalo je 27 zastupnika, četiri su bila protiv, dok je njih sedam bilo suzdržano.
Izmjene i dopune Poslovnika, između ostalog, odnose se na utvrđivanje kvoruma za održavanje sjednica, te na proces odlučivanja u Kolegiju i samom Zastupničkom domu.
Tako će ubuduće kvorum neophodan za održavanje sjednica činiti većina svih članova izabranih u Zastupnički dom, odnosno njih 22.
Aktuelnim poslovnikom predviđeno je da kvorum čine 22 zastupnika, uz uslov da sjednici prisustvuje najmanje po jedna trećina zastupnika iz oba bh. entiteta.
Što se tiče odredbi koje utvrđuju pravila donošenja odluka u Parlamentu BiH, one su prepisane iz Ustava BiH, što predstavlja kompromisno rješenje do kojeg su danas došli predstavnici Zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta BiH na sastanku sa Lajčakom.
"Kad je riječ o glasanju, odnosno članovi 79. i 80. Poslovnika, opredijelili smo se da to bukvalno prenesemo iz Ustava BiH, jer se on bavi tom materijom i ne daje mnogo prostora da se bilo šta mijenja", kazao je dopredsjedavajući Zastupničkog doma Beriz Belkić.
Naglasio je da usvojene izmjene i dopune predstavljaju određeni napredak, ali "ništa revolucionarno" u odnosu na sadašnja rješenja.
Shodno tome, odluke u ovom parlamentarnom domu biće usvajane većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju, s tim što će zastupnici nastojati da ta većina uključuje i najmanje trećinu glasova zastupnika sa teritorije svakog entiteta.
Ukoliko to ne bude slučaj, predsjedavajući Zastupničkog doma i njegova dva zamjenika nastojaće u roku tri dana, radeći kao komisija, osigurati saglasnost o određenoj odluci, a, ukoliko to ne postignu, odluke će biti usvajane većinom glasova prisutnih i koji glasaju, pod uslovom da glasovi "protiv" ne smiju sadržavati dvije trećine ili više zastupnika izabranih iz svakog entiteta.
U slučaju da Kolegij Zastupničkog doma postigne saglasnost o nekoj od odluka, ona će se smatrati usvojenom, o čemu će se Dom na odgovarajući način samo obavijestiti, što predstavlja izmjenu u odnosu na dosadašnju praksu u kojoj se i tom slučaju o odluci ponovo izjašnjavao Zastupnički dom.
Osim pomenutih izmjena, utvrđeno je i to da će kvorum u tročlanom kolegiju činiti njegova dva člana, osim u slučajevima kad odlučuje o zakonskim prijedlozima u ulozi komisije, a i prošireni kolegij, u čijem radu učestvuju predsjednici klubova parlamentarnih stranaka, ubuduće će moći glasati većinom prisutnih članova. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću