MENI
30.11.2007

USVOJENE IZMJENE I DOPUNE POSLOVNIKA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojene su danas na 17. sjednici Doma.

Na osnovu člana IV. 3. b) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 164. Poslovnika Predstavničkog doma ('' Službeni glasnik BiH'', br.33/ 06, 41/06,81/06 i 91/06), Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na 17. sjednici, održanoj 30. novembra 2007. godine donosi

Izmjene i dopune Poslovnika
 Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Član 1.

U članu 10. stav (3) mijenja se i glasi:
 «Prava i dužnosti iz st. (1) i (2) ovog člana poslanik ostvaruje u Parlamentarnoj skupštini BiH, u domaćim i međunarodnim institucijama u koje je izabran kao poslanik – predstavnik PSBiH, komuniciranjem s građanima, nevladinim organizacijama, predstavnicima svih nivoa vlasti i političkih stranaka u BiH, predstavnicima drugih država, međunarodnih organizacija,  na javnim skupovima, te putem sredstava javnog informiranja.

Član 2.

U članu 19. iza stava (1) dodaju se novi st. (2) i (3),(4) i (5)  koji glase:
''2) Predsjedavajući te prvi i drugi zamjenik predsjedavajućeg imaju pravo podnijeti ostavku na tu dužnost koju podnose Domu u pisanoj formi ili usmeno na sjednici Doma.
3) Predsjedavajući ili zamjenik predsjedavajućeg koji podnese ostavku može zatražiti hitnu raspravu u vezi sa ostavkom. Ako i nakon rasprave ostane pri ostavci, popunjavanje upražnjenog mjesta vrši se u skladu s odredbama ovog poslovnika.
4) U slučajevima kada je jedan od članova Kolegija spriječen da prisustvuje sjednici Kolegija ili Doma, može ga zamijeniti predsjedavajući kluba poslanika čiji je član odsutni član Kolegija ili poslanik kojeg on ovlasti.
5) Predstavnik odsutnog člana Kolegija ima ovlaštenja da učestvuje u radu Kolegija i Proširenog kolegija Doma te Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te samo po ovlaštenjima odstunog člana glasa o odlukama koje kolegiji donose u skladu s ovim poslovnikom.''
Postojeći stav (2) postaje stav (6).

Član 3.

U članu 21. stav (1) nakon prve rečenice dodaje se nova rečenica koja glasi:
«Ako je predsjedavajući spriječen ili odbije da sazove sjednicu Kolegija na zahtjev ostalih članova Kolegija,  jedan od tih članova može sazvati sjednicu Kolegija».
U članu 21. stav (2) briše se i mijenja novim stavom (2), koji glasi:
«Kvorum čine dva člana Kolegija. Kolegij svoje odluke donosi konsenzusom prisutnih članova. Ako napori da se postigne konsenzus ne uspiju, odluke donosi Dom». 

Član 4.

U članu 22. stav (1) prva rečenica mijenja se i glasi: « Kolegij radi u proširenom sastavu, uz pravo učešća predstavnika svakog kluba poslanika:»
U istom članu stav (2) mijenja se i glasi: «Većina od ukupnog broja članova Proširenog kolegija čini kvorum, a odluke se donose većinom glasova  članova Proširenog kolegija koji su prisutni i koji glasaju».'' Suzdržani'' glasovi ubrajaju se u kvorum, ali se ne dodaju glasovima koji su «za» ili protiv».

Član 5.

U članu 25. stav (2) iza posljednje riječi dodaje se rečenica koja glasi: «Ako je predsjedavajući Doma naroda ili Predstavničkog doma spriječen ili ako odbije da sazove sjednicu Zajedničkog kolegija, sjednicu Zajedničkog kolegija može sazvati svaki od njegovih zamjenika».
U članu 25. stav (3) briše se i mijenja novim stavom (3) koji glasi:»
«Većina članova Zajedničkog kolegija čini kvorum, pod uslovom da su prisutna najmanje dva člana iz svakog doma. Zajednički kolegij donosi svoje odluke konsenzusom onih članova koji su prisutni i koji glasaju. Ako napori da se postigne konsenzus ne uspiju, odluke donose domovi».

Član 6.

U članu 26. sadašnji stav (2) dopunjava se i mijenja novim stavom (2) koji glasi:
«Ako predsjedavajući ne prisustvuje sjednici Doma, dužnost predsjedavajućeg preuzima prvi zamjenik predsjedavajućeg. Ako prvi zamjenik predsjedavajućeg ne prisustvuje sjednici Doma, dužnost predsjedavajućeg obavlja drugi zamjenik predsjedavajućeg».

Član 7.

U članu 27. stav (1) iza riječi:»Predsjedavajući Doma» dodaju se riječi:«ili relevantni zamjenik predsjedavajućeg». 

Član 8.

U članu 33. sadašnji stav (1) briše se i mijenja novim stavom (1) koji glasi: «Ako predsjedavajući komisije ne prisustvuje sjednici komisije, dužnost predsjedavajućeg obavlja prvi zamjenik predsjedavajućeg. Ako prvi zamjenik  predsjedavajućeg ne prisustvuje sjednici komisije, dužnost obavlja drugi zamjenik predsjedavajućeg».

Član 9.

U članu 49. stav (1) iza riječi: «od čega je najmanje jedna polovina članova komisije iz svakog doma», umjesto zareza stavlja se tačka i ostatak teksta briše se.
U članu 49. stav (2) briše se i mijenja novim stavom (2) koji glasi: «Zajednička komisija odlučuje prostom većinom članova koji su prisutni i koji glasaju, uz uslov da ta većina sadrži najmanje jednu trećinu članova svakog doma koji su prisutni i koji glasaju i jednog predstavnika iz konstitutivnih naroda, čiji je najmanje jedan predstavnik prisutan i glasa. Izuzetno od ove odredbe, Zajednička komisija za administrativne poslove, kada donosi konačne odluke, primjenjuje odredbe iz čl. 79. i 80. Poslovnika». 

Član 10.

U članu 62. stav (1) riječi: «ili na ličnu inicijativu» dodaju se iza riječi: «u dogovoru sa zamjenicima predsjedavajućeg».
U članu 62. stav (3) briše se i mijenja novim stavom (3), tako da glasi: 
«Izuzetno od odredbi st. (1) i (2) ovog člana, iz opravdanih razloga i na zahtjev najmanje deset poslanika  ili na zahtjev većine članova Kolegija, predsjedavajući će sazvati sjednicu Doma u roku od deset dana od dana prijema spomenutog zahtjeva. U tom slučaju, dnevni red sjednice može biti predložen za vrijeme njenog održavanja».

Član 11.

U članu 65. stav (1) iza riječi «nove» briše se tačka i dodaje tekst: »s odgovarajućim materijalom u pisanoj formi».

Član 12.

U članu 67. stav (2) briše se i mijenja novim stavom (2), tako da glasi:
«Većina svih članova izabranih u Predstavnički dom čini kvorum». 

Član 13.

U članu 70. stav (2) briše se tačka i dodaju se riječi: «ni više od dva puta u okviru jedne tačke dnevnog reda». 

Član 14.

Član 74. briše se i mijenja novim članom 74. koji glasi:

''Član 74.
(Prekid sjednice)

(1)  Ako predsjedavajući iz bilo kojih razloga ocijeni da je svrsishodno prekinuti sjednicu, on će, u dogovoru sa zamjenicima, donijeti odluku o prekidu sjednice.
(2)  O nastavku sjednice odlučit će u dogovoru sa zamjenicima o čemu će izvijestiti Dom. Prekid ne može trajati duže od 24 sata, osim ako Dom svojim zaključkom ne odredi duži rok.''

Član 15.

Član 77. stav (1), u drugoj rečenici iza riječi '' pauzu'' stavlja se tačka a ostali dio teksta briše se.
U istom članu iza stava (2) dodaje se stav (3) koji glasi:
''(3) Ako  predsjedavajući iz bilo kojih razloga ocijeni da je svrsishodno odrediti pauzu, on će, u bilo kojem trenutku, odrediti pauzu koja ne može biti duža od jednog sata.''

                                                                                     Član 16.

Član 79. briše se i mijenja novim članom 79. koji glasi:

''Član 79.
(Donošenje odluka)

(1)  Sve odluke u Domu donose se većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju. Delegati i poslanici će maksimalno nastojati da ta većina uključuje najmanje jednu trećinu glasova delegata ili poslanika s teritorije svakog entiteta. Ako većina glasova ne uključuje jednu trećinu glasova delegata ili poslanika s teritorije svakog entiteta, predsjedavajući i njegovi zamjenici  sastat će se kao komisija i pokašati da osiguraju saglasnost u roku od tri dana nakon glasanja. Ako to ne uspije, odluke se donose većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne smiju da sadrže dvije trećine ili više delegata ili poslanika izabranih iz svakog entiteta. 

Član 17.

U članu 80. stavovi (1)i (2) brišu se i dodaje se novi stav (1) koji glasi:
''(1) Ako većina glasova ne sadrži jednu trećinu glasova s teritorije svakog entiteta, Kolegij će, radeći kao komisija, nastojati , u roku od tri dana, da postigne saglasnost.''
U istom članu stav (3) mijenja se i postaje stav (2) koji glasi:
''(2) Ako predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg postignu saglasnost iz člana 79.ovog poslovnika, relevantna odluka Doma smatra se usvojenom, a Dom se o tome obavještava na odgovarajući način. Izuzetno od odredbi člana 21. ovog poslovnika, saglasnost se postiže konsenzusom predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg.''
U istom članu dosadašnji stavovi (4) i (5) postaju stavovi (3) i (4) te se iza novog stava (4) dodaje novi stav (5) koji glasi:
'' (5) Ako se poslanik prilikom glasanja ne izjasni ''za'', ''protiv'' ili ''suzdržan'', a prisutan je u sali prilikom glasanja, smatra se da je ''suzdražan''. 

Član 18.

U članu 82. stav (3) briše se posljednja rečenica.
Iza stava (3) dodaje se novi stav (4) koji glasi:
'' (4) Elektronski sistem omogućava i tajno glasanje, za što je potrebno odobrenje Doma''.
Raniji stav (4) postaje stav(5).

Član 19.

U članu 83. stav (2) riječi:'' iz člana 80. stav (1) ovog poslovnika '' zamjenjuju se riječima:'' iz člana 79. i 80. ovog poslovnika''.           

Član 20.

U članu 100. stav (2), na početku tačke e) dodaje se tekst:
«e) mišljenje Direkcije za evropske integracije o usklađenosti prijedloga zakona sa zakonodavstvom EU, kao i».
 U istom članu dodaje se novi stav (3) koji glasi:
«Kada je poslanik predlagač zakona, mišljenje Direkcije za evropske integracije  o usklađenosti prijedloga zakona  sa zakonodavstvom EU pribavlja Kolegij Doma».
Raniji stav (3) postaje stav (4).
U istom članu dodaje se stav (5) koji glasi:
« (5) Poslanici mogu, prilikom izrade prijedloga zakona, tražiti stručnu pomoć Zakonodavno-pravnog sektora PSBiH.

Član 21.

U članu 103. broj «15» zamjenjuje se brojem «10».

Član 22.

U članu 104. broj «15» zamjenjuje se brojem «10». 

Član 23.

U članu 104. dodaje se novi član 104 a) koji glasi:
„Član 104a.
(1)  Komisije iz čl. 103. i 104. mogu podnijeti zahtjev Kolegiju Doma za produženje roka za dostavljanje mišljenja s navođenjem razloga za nemogućnost dostavljanja mišljenja.
(2)  Kolegij Doma donosi odluku po zahtjevu komisija iz stava (1) i utvrđuje krajnji rok za dostavljanje mišljenja, u skladu s prijedlogom komisije.
(3)  U slučaju da komisija ne dostavi mišljenje do krajnjeg roka, Dom se izjašnjava o određivanju novog roka ili o obustavi zakonodavnog postupka.“ 

Član 24.

U  članu 109. dodaje se novi stav (2) koji glasi:
«(2)Poslanik i klub poslanika mogu prilikom izrade amandmana na prijedloge zakona tražiti stručnu pomoć Zakonodavno-pravnog sektora PSBiH».
Raniji stavovi (2) i (3) postaju stavovi (3) i (4). 

Član 25.

U članu 111. iz stava (3) dodaju se novi stavovi  (4) , (5) i (6) koji glase:
«(4) Nadležna komisija može podnijeti zahtjev Kolegiju Doma za produženje roka za dostavljanje izvještaja uz navođenje razloga za nemogućnost dostavljanja.
(5) Kolegij Doma donosi odluku po zahtjevu komisije i utvrđuje krajnji rok za dostavljanje izvještaja u skladu s prijedlogom komisije. U tom slučaju, krajnji  rok za podnošenje amandmana iz člana 109. stav (1) je 24 sata prije održavanja sjednice komisije.
(6) U slučaju da komisija ne dostavi izvještaj do krajnjeg roka, Dom se izjašnjava o utvrđivanju novog roka ili o obustavljanju zakonodavnog postupka».

Član 26.

U članu 112. dodaje se stav (4) koji glasi:
«(4) Proces iz stava (3) može se ponavljati najviše dva puta, nakon čega se zakonodavni postupak obustavlja u slučaju da izvještaj ne bude prihvaćen».

Član 27.

U članu 114. stav (2) mijenja se i glasi:
« (2) Javna rasprava održat će se u roku od 15 dana. U tom slučaju rokovi utvrđeni članom 109. stav (1) i članom 111. st.(1) i (2) produžavaju se za 15 dana od dana održane javne rasprave». 

Član 28.

Član 116. mijenja se i glasi:
«Komisija, uz izvještaj koji podnosi, prilaže i transkript javne rasprave ako postoji, kao i radove i materijale podnesene tokom rasprave». 

Član 29.

U članu 137. iza stava (4) dodaje se novi stav (5) koji glasi:
«(5) Nakon što Ustavnopravna komisija, cijeneći jasnoću norme, odluči da je norma jasna i da je nije potrebno tumačiti, postupak po zahtjevu za autentično tumačenje obustavlja se, o čemu se izvještava Kolegij Doma, nadležna komisija  i podnosilac zahtjeva».
Dosadašnji st. (5) i (6) postaju st. (6) i (7).

Član 30.

U članu 144. iz riječi «nepovjerenju» dodaju se riječi:«ili  rekonstrukciji». 

Član 31.

U članu 147. u st. (1) i (3) iza riječi «nepovjerenju» dodaju se riječi: «ili rekonstrukciji». 

Član 32.

U članu 184. na kraju rečenice u zagradi broj 20/00 zamjenjuje se brojevima :'' 33/06,41/06,81/ 06 i 91/06''.

Član 33.

Ove izmjene i dopune Poslovnika stupaju na snagu danom objavljivanja u «Službenom glasniku BiH». (kraj)

Napominjemo da postojeci Poslovnik Doma možete pogledati na linku Predstavnički dom - Ustav, Budžet, Poslovnik i zakonski akti.  

 
 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću