MENI
19.11.2007.

М. ИВАНИЋ ПРЕДЛОЖИО ИЗМЈЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О ПДВ (ОНАСА)



Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Младен Иванић представио је данас у Сарајеву Приједлог измјена и допуна Закона о порезу на додану вриједност (ПДВ), којим се предвиђа увођење нулте порезне стопе на неке од основних животних намирница, лијекове и ортопедска помагала и неке друге производе.
Измјенама и допунама Закона о ПДВ предвиђено је увођење нулте порезне стопе на пшенично брашно "тип 500" и "тип 850" и хљеб добијен од тих врста брашна, на млијеко, јестива уља и биљне масти, на негазирану воду за пиће, на лијекове са позитивне листе и ортопедска помагала, храну и опрему за бебе, те на вјештачка ђубрива, заштитна средства у пољопривреди, сјеме и садни материјал.
Посљедња поскупљења прехрамбених артикала у БиХ, између осталог, разлог су због којег се Иванић, заједно с колегом из Партије демократског прогреса (ПДП) Бранком Докићем, одлучио предложити измјене и допуне Закона о ПДВ. Осим тога, Иванић је на данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву казао да је његова партија од почетка увођења система ПДВ заговарала диференцирану порезну стопу, након што се за то стекну услови.         "У доба када је ПДВ увођен рекао сам да прву годину или двије треба обезбиједити стабилизацију система, а када се то постигне, да треба приступити диференцираним стопама", рекао је он.
Додао је да опорезивање поменутих производа "нултом стопом" не би битније утјецало на смањење прихода, будући да је у протекле двије године остварен раст прихода од ПДВ, док би, с друге стране, "значајно утјецало на побољшање стандарда најугрожених категорија становништва".
Нагласио је како сматра да у овој фази не би требала бити проширивана листа производа који би били опорезивани нултом стопом, због чега ће предложене измјене и допуне бити упућене у парламентарну процедуру по хитном поступку, односно без могућности амандманског дјеловања.
"Након што се провјери како иде ова промјена, треба приступити озбиљнијем сагледавању ПДВ и тада, евентуално, на листу нулте или неке ниже порезне стопе укључити и друге производе. Но, за то треба времена, озбиљна анализа и припрема...", додао је Иванић.
Упитан када би се предложене измјене и допуне Закона о ПДВ могле наћи пред Парламентом БиХ, казао је да то зависи од исхода тренутне политичке ситуације у земљи и судбине парламентарне већине, што би требало бити разријешено до краја ове седмице.
Према његовим ријечима, у случају опстанка актуелне парламентарне већине, поменути приједлог би могао бити разматран врло брзо. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу