MENI
14.11.2007

PARLAMENT BIH: S. TIHIĆ OD DANAS PREDSJEDAVAJUĆI DOMA NARODA (ONASA)



Domom naroda Parlamenta BiH u narednih osam mjeseci predsjedavaće Sulejman Tihić, koji je tu dužnost, na osnovu ustavnih i poslovničkih odredbi, danas preuzeo od Ilije Filipovića.
Dom naroda je, od konstituiranja 14. marta do danas, održao devet sjednica, učestvovao u održavanju sedam zajedničkih sjednica sa Zastupničkim domom, te u radu prve posebne zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH, koja je još u toku, a na kojoj zastupnici i delegati raspravljaju o ostavci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića i političkoj situaciji u BiH, kazao je dosadašnji predsjedavajući.
U tom periodu usvojeno je 37 zakona, od kojih je 17 zakonskih akata prihvaćeno nakon što su ih nametnuli visoki predstavnici u BiH.
Filipović je dodao da je Dom naroda dao saglasnost za ratifikaciju niza međunarodnih sporazuma i ugovora, naglašavajući kako se još očekuje da Predsjedništvo BiH ratificira Sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske.
Ocjenjujući dosadašnji učinak Doma naroda, on je kazao kako smatra da je urađen značajan dio posla, mada je efikasnost mogla biti i veća, što direktno zavisi od dinamike dostavljanja zakonskih prijedloga iz Vijeća ministara BiH.
Nakon preuzimanja dužnosti, Tihić je kazao da je svjestan da "u mandatni period ulazi u finalu jedne složene političke situacije u BiH", naglasivši da će nastojati u Domu naroda osigurati saglasnost delegata konstitutivnih naroda, kako ne bi bilo preglasavanja i zahtjeva za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.
Ceremoniji preuzimanja dužnosti prisustvovao je i Mladen Ivanić, od danas prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, koji bi dužnost predsjedavajućeg trebao preuzeti po isteku Tihićevog mandata u ljeto sljedeće godine.
Ivanić je kazao da će to zavisiti od ishoda prijevremenih izbora za predsjednika Republike Srpske (RS), u kojima će učestvovati kao kandidat Partije demokratskog progresa (PDP), te od sudbine posljednjih odluka i mjera visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, od čega direktno zavisi odnos njegove partije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) prema učešću u parlamentarnoj većini.
Tihić i Ivanić su danas naglasili da jedino moguće rješenje političke krize u BiH predstavlja dijalog stranaka parlamentarne većine, odbacivši na taj način mogućnost raspisivanja vanrednih izbora, dok Filipović nije isključio ni tu opciju, stavljajući, ipak, na prvo mjesto dogovor čelnika vodećih stranaka.
Tihić je ponovio da se uzroci trenutne situacije nalaze u "nefunkcionalnom ustavnom sistemu", zbog čega ga je potrebno mijenjati, s čim se Ivanić nije složio, tvrdeći da je osnovni uzrok "nedostatak međusobnog povjerenja i saglasnosti". (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću