MENI
13.11.2007

M. NOVAKOVIĆ: SDS OD PARLAMENTARNE VEĆINE OČEKUJE ISPUNJENJE OBEĆANJA (ONASA)



Srpska demokratska stranka (SDS) i dalje će ostati u opoziciji u Parlamentu BiH i Vijeću ministara BiH, ali od stranaka parlamentarne većine očekujemo da ispune data obećanja, izjavio je danas predsjedavajući Kluba zastupnika SDS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković.
"Niz poteza u posljednje vrijeme bio je van razuma, tako da smo došli u situaciju da danas, praktično, nemamo rješenja. Stranke parlamentarne većine će ponovo morati sjesti za sto, a to smo mogli uraditi i prije mjesec i po", kazao je on..
Drugim riječima, smatra da se rješenje za izlazak iz političke krize u BiH nalazi u međusobnom dogovoru predstavnika parlamentarne većine i u razgovorima s Uredom visokog predstavnika (OHR) u BiH.
Komentirajući moguće povlačenje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u opoziciju, zbog neslaganja s posljednjim odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice i specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) u BiH Miroslava Lajčaka, Novaković je kazao da će ta stranka "ponovo morati sjesti sa svojim partnerima i razgovarati". 
"U ovom momentu u Republici Srpskoj (RS) nema stranke, osim SNSD i SDS, koja može činiti parlamentarnu većinu. S obzirom na to da SDS nema namjeru učestvovati u stvaranju neke nove parlamentarne većine, izvjesno je da će SNSD morati ponovo sjesti sa svojim partnerima i razgovarati", dodao je on.
Upitan da li se može očekivati raspisivanje prijevremenih izbora u BiH, u slučaju da se SNSD ipak povuče iz parlamentarne većine, Novaković je odgovorio da je i ta opcija moguća, ukoliko ne bude moguće formirati Vijeće ministara BiH.
"U nekim zemljama bi to bio sasvim normalan slijed događaja, međutim, ovdje to nije izvjesno i zavisi od mnogo drugih faktora, osim od mogućnosti formiranja Vijeća ministara BiH", naglasio je Novaković. 
Iako su prijevremeni izbori za njega moguća opcija, ipak ne predstavljaju najracionalnije rješenje trenutne situacije u BiH, s obzirom da bi njihovi rezultati bili slični trenutnim pozicijama.
"Rezultati izbora su izvjesni već danas, tako da ne bi došlo do značajnije promjene u broju poslanika u okviru sadašnje parlamentarne većine. I onda bi bilo potrebno 'sjesti', pa zašto onda trošiti pare ako se to može i danas uraditi", istakao je predsjednik Kluba zastupnika SDS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću