MENI
13.11.2007

PREKINUTA SJEDNICA OBA DOMA PARLAMENTA BIH, SUTRA NASTAVAK (ONASA)



U Sarajevu je večeras prekinuta sjednica oba doma Parlamenta BiH na kojoj je razloge ostavke obrazložio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i biće nastavljena sutra u 10.00 sati.
Sjednica je prekinuta kako bi se svim poslanicima i delegatima koji žele raspravljati omogućilo da to rade uz direktan prenos na BHT 1.
Špirić je apelirao na poslanike i delegate oba doma Parlamenta BiH da učine sve što mogu da BiH vrate na pravi put.
"Apelujem da procese konačno preuzmemo u svoje ruke i da pokažemo da nijedan stranac, bez obzira koliko dobronamjeran bio, ne može za ovu zemlju brinuti više od nas samih. Postoji, u to sam snažno ubijeđen, izlaz iz krize. Ja sam zato, kao odgovoran čovjek, i podnio ostavku. Ja ostavku nisam podnio da bi se raspravljalo o ostavci, već da bi se raspravljalo o razlozima moje ostavke", kazao je Špirić.
On je dodao da je vjerovao da će njegova ostavka, kao i izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, biti dovoljan razlog da ključni faktori u ovoj zemlji "sjednu i potraže izlaz".
"Nažalost, izgleda da oni to ne mogu ili ne žele. Ja vas zato pozivam da ih svojim zaključcima obavežete da to učine", kazao je Špirić.
Dodao je da je učinio sve što je mogao u posljednih deset mjeseci, "pozivao na dijalog kojeg nije bilo", "molio za toleranciju koje nije bilo", te "apelovao na razum kojeg nije bilo".
" I šta sam dobio zauzvrat? Što sam ja više molio za dijalog i ustavno djelovanje, to sam više bio zaobilažen od međunarodne zajednice", kazao je Špirić.
I onda, kako je istakao, kao vrhunac dolazi odluka visokog predstavnika od 19. oktobra godine "kojom se na jedan čudan način mijenja Zakon o Savjetu ministara i u isto vrijeme tvrdi da se skoro radi o revolucionarnim promjenama".
"Ja sam pažljivo više puta pročitao i analizirao pomenutu odluku i želim da svečano poručim da će sigurno bilo kada biti nemoguće dati racionalno objašnjenje zašto bi ta odluka mogla biti važna i spasonosna za BiH. U tome je suština problema. Odluka ništa ne rješava, nikome ne pomaže, ona samo uzbuđuje duhove i prijeti da izbriše sav moj dosadašnji rad", kazao je, između ostalog, Špirić.
U raspravi nakon izlaganja Špirića, većina poslanika  se složila da se BiH nalazi u krizi, te da je potreban dijalog radi njenog prevazilaženja. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću