MENI
9.11.2007

ČLANOVI KOLEGIJA PREDSTAVNIČKOG DOMA RAZGOVARALI SA MINISTROM VANJSKIH POSLOVA ČEŠKE REPUBLIKE



- Bosna i Hercegovina predstavlja jedan od prioriteta vanjske politike Republike Češke, i zbog toga smo pružiti svu našu podršku i pomoć na vašem putu ka Evropskoj uniji. Istovremeno ne krijemo činjenicu da je ispunjavanje evropskih uslova težak proces i da Bosna i Hercegovina mora ubrzati svoj progres, istakao je ministar vanjskih poslova Češke Republike, g. Karel Scwarzenberg tokom razgovora sa članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Miloradom Živkovićem i Berizom Belkićem.

Ministar Scwarzenberg dodao je da je i Češka svojevremeno imala teške pregovore sa Evropskom unijom ali da sve zemlje kandidati moraju prihvatiti uvjete onakve kakvi su im postavljeni. Zbog toga Bosna i Hercegovina mora napraviti dodatne napore za približavanje evropskim integracijama a paralelno s tim procesom prijateljske zemlje poput Češke će lobirati za vaš ulazak u EU, rekao je on.
Prema riječima predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Milorada Živkovića odnosi dvije zemlje u narednom periodu trebali bi biti ojačani najavljenim konkretnim inicijativama čeških investitora i jačanjem ekonomske saradnje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću