MENI
9.11.2007

DELEGACIJA POTKOMISIJE ZA ODBRANU I SIGURNOST EP SA ZAJEDNIČKOM KOMISIJOM ZA ODBRANU I SIGURNOST BIH (ONASA)



U okviru posjete BiH, delegacija Potkomisije za odbranu i sigurnost Evropskog parlamenta razgovarala je danas u Sarajevu sa članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH o sigurnosnoj situaciji u BiH, zastoju u reformama, te integracionim procesima. 
"Ako BiH želi ići u smjeru Evrope, onda mora sama naći rješenje svoje vlastite strukture, dakle treba novi ustav, i tu je najveća odgovornost bh. političara", izjavio je novinarima nakon sastanka član delegacije Potkomisije za odbranu i sigurnost Evropskog parlamenta Mihael Brejc. On je naglasio spremnost delegacije Evropskog parlamenta da pomogne BiH da što brže ide putem ka Evropi. 
"Duboko sam uvjeren da BiH ima dovoljno sopstvene energije da nađe rješenja i prevaziđe trenutne poteškoće i da se što brži uključi u procese integracije u EU", kazao je Brejc. Međutim, ocijenio je da trenutna situacija u BiH nije dobra, "te da se stvari mogu pogoršati". 
Upitan da obrazloži ovakav stav, Brejc je kazao da uvijek kada se političari ne mogu dogovoriti i kada parlament ne može obavljati svoje funkcije, dolazi do negativnih pojava. 
To, prema njegovim riječima, nije iskustvo samo balkanskih država, nego je to opšte poznata stvar. 
"Zbog toga smo došli hitno u BiH kako bi porazgovarali sa svim stranama. Niko umjesto bh. političara ne može riješiti sporna pitanja, ali mi smo spremni pomoći u stvaranju rješenja, ukoliko to od nas bude traženo", kazao je Brejc. Posebno je istakao da država ne može ići naprijed dok ne bude riješeno pitanje reforme policije i ustava. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću