MENI
7.11.2007

IZVJEŠTAJ EC PREZENTIRAN ZAJEDNIČKOJ KOMISIJI ZA EVROPSKE INTEGRACIJE PARLAMENTA BIH (ONASA)



Zamjenik direktora Generalne direkcije Evropske komisije (EC) za proširenje Jan Trušćinski (Jan Truszczynski) prezentirao je danas u Sarajevu godišnji izvještaj EC o napretku u BiH članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH, nakon što je jučer taj dokument zvanično uručio predsjedavjućem Vijeća ministara BiH u ostavci Nikoli Špiriću.
Ne obrazlažući detalje izvještaja o napretku BiH na putu ka evropskim integracijama, on je pred članovima parlamentarne komisije ponovio da je reformski proces u BiH usporen, u pojedinim oblastima potpuno zaustavljen, te da je u proteklom periodu potrošeno mnogo vremena uzalud. 
Naglasio je kako je BiH učinila određene, ali nedovoljne pomake prema evropskim integracijama, te da je u izvještaju EC konstatirano da u tom procesu nisu iskorišteni svi raspoloživi potencijali. 
Posebno je izdvojio dio izvještaja koji se odnosi na rad Zajedničke komisije za evropske integracije u kojem se navodi da je to radno tijelo u proteklom periodu bilo neaktivno, uz opasku da bi u budućnosti trebalo dati veći doprinos parlamentarnim raspravama o putu BiH ka integraciji u Evropsku uniju (EU). 
Komentirajući sugestiju predstavnika EC, predsjedavajući Komisije Halid Genjac je izjavio da pri procjeni njenog rada treba imati u vidu ukupni politički kontekst u BiH, u kojem to parlamentarno tijelo nema veliki utjecaj. 
Istakao je da je reforma policije i javnih emitera, koji su, između ostalog, u izvještaju navedeni kao uslov za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU, izvan domena Zajedničke komisije za evropske integracije, te da u tom smislu treba posmatrati njene aktivnosti. 
Konstatirano je da bi ubuduće, u okviru svojih nadleženosti, Komisija više pažnje trebala posvetiti pitanjima uspostave jedinstvenog ekonomskog prostora, jedinstvene regulacije bankaraskog sistema u BiH i jačanju socijalne politike, kao i pitanjima iz drugih oblasti čija je reforma nužna na putu naše zemlje prema EU. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću