MENI
6.11.2007

ZAKLJUČCI KOMISIJE ZA OSTVARIVANJE RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na svojoj  6. sjednici, održanoj 05.11.2007.godine donijela je sljedeće zaključke:
-          Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Komisija) održala je 14.6.2007. javnu raspravu kojoj su prisustvovali: predstavnici medijskih kuća, institucija koje imaju zakonodavnu ili regulatornu ulogu u ovoj oblasti, nevladinih organizacija koje se bave promocijom ljudskih prava i vrijednosti, a prvenstveno ravnopravnosti spolova, te međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

-          Na Javnoj raspravi Komisija je upoznata o stanju u ovoj oblasti s aspekta primjene Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH (u daljnjem tekstu: Zakon), s ciljem identificiranja uzroka i  problema u primjeni Zakona u medijima, kao i zajedničkog utvrđivanja mjera koje je potrebno preduzeti radi poboljšanja stanja, uključujući i eventualne promjene u postojećoj zakonskoj regulativi.
-          Komisija je svjesna značaja koji mediji imaju u savremenom društvu u praćenju, komentiranju i ocjenjivanju društvenih pojava, te slijedom toga i na formiranju društvene svijesti i odnosa prema tim pojavama, odnosima i vrijednostima.
-          Komisija smatra da je ostvaren vidan napredak u oblasti medija kada je u pitanju primjena Zakona, koji je različit zavisno od vrste medija, ali nije dovoljan, te je još uvijek nedovoljna zastupljenost žena u upravljačkim organima medijskih kuća, u raspodjeli zadataka unutar redakcija, a naročito u medijskim sadržajima, kao i u upotrebi gender senzitivnog jezika u označavanju dužnosti i zvanja.
-          Komisija konstatira da je neophodno uskladiti zakone koji uređuju oblast medija, kao što su: Zakon o Javnom RTV sistemu, Zakon o Javnom RTV servisu, Zakon o komunikacijama i Zakon o slobodi pristupa informacijama sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, u odredbama koje se odnose na programske koncepcije javnih glasila, ravnopravnu zastupljenost spolova u upravljačkim organima, zabrani spolne diskriminacije, upotrebi gender senzitivnog jezika u označavanju dužnosti i zvanja i vođenju statističkih evidencija po spolu, te će na tome aktivno raditi.
-          Komisija ohrabruje i daje punu podršku medijskim kućama, Gender agenciji BiH i entitetskim gender centrima, Vijeću za štampu, Regulatornoj agenciji za komunikacije, nevladinim organizacijama, međunarodnim organizacijama u BiH i drugima, da još jače štite i promoviraju principe ravnopravnosti spolova i jednakih mogućnosti u svim aspektima privatnog i društvenog djelovanja.
-          Komisija će i dalje pratiti stanje u ovoj oblasti, te djelovati u okviru svojih nadležnosti u nadzoru nad primjenom Zakona.
-          O ovim zaključcima potrebno je upoznati učesnike Javne rasprave, članove Parlamentarne skupštine BiH, kao i domaću javnost. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću