MENI
30.10.2007

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH ZAKLJUČKOM TRAŽI INFORMACIJU O RADU MVP BIH (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu, nakon rasprave o zahtjevu za smjenu ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja, usvojio je zaključak zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatka Lagumdžije kojim se istražne i pravosudne institucije BiH zadužuju da u roku 30 dana sačine informaciju o postupcima koji se vode i nalazima vezanim za Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH i rukovodne osobe u tom ministarstvu.
Zaključak je usvojen nakon što su zastupnici sa 15 glasova za, 16 protiv i jednim suzdržanim glasom odbili inicijativu Kluba zastupnika SDP-a za smjenu ministra vanjskih poslova BiH.
Lagumdžija je pomenuti zaključak predložio nakon što je ministar Alkalaj, komentirajući motive pokretanja zahtjeva za njegovu smjenu, optužio pojedince i neke bh. medije za pokušaj zaustavljanja pozitivnih procesa koje je pokrenuo dolaskom na čelo MVP-a.
Između ostalog, u svoju odbranu je kazao da je preuzimajući dužnost pokrenuo proces rekonstrukcije Ministarstva i jaku kampanju usmjerenu na uspostavljanje reda i discipline u radu, te da je u MVP u toku interna revizija poslovanja čijim okončanjem bi na vidjelo mogle izaći i neke nezakonitosti.
U obrazloženju inicijative za smjenu ministra vanjskih poslova Klub zastupnika SDP BiH naveo je da je Alkalaj obmanuo bh. javnost dobijanjem državljanstva Republike Hrvatske, budući da se radi dobijanja hrvatskog državljanstva izjasnio kao pripadnik hrvatskog naroda sa prebivalištem u BiH, dok je na trenutnu dužnost imenovan kao državljanin BiH iz reda ostalih naroda.
Iz rasprave o ovoj inicijativi proistekao je i zaključak zastupnika Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Sefera Halilovića na osnovu kojeg bi ubuduće dužnosnici BiH prilikom zvaničnih putovanja bili obavezni koristiti isključivo bh. pasoš, ne sporeći njihovo pravo da u drugim prilikama koriste pogodnosti i privilegije koje im omogućava dvojno državljanstvo. Halilovićev zaključak nije dobio potrebnu entitetsku većinu, zbog čega će biti upućen Kolegiju Zastupničkog doma na usaglašavanje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću