MENI
30.10.2007

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH: ODBIJENA INICIJATIVA ZA SMJENU S.ALKALAJA (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije prihvatio inicijativu Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja. 
Za smjenu ministra Alkalaja glasalo je 15 zastupnika, 16 je bilo protiv, a jedan suzdržan. 
U obrazloženju inicijative Klub zastupnika SDP-a naveo je da je ministar vanjskih poslova BiH obmanuo bh. javnost dobijanjem državljanstva Republike Hrvatske. 
Ističe se da se Alkalaj radi dobijanja hrvatskog državljanstva izjasnio kao pripadnik hrvatskog naroda sa prebivalištem u BiH, dok je na trenutnu dužnost imenovan kao državljanin BiH iz reda ostalih naroda. 
Alkalaj je inicijativu okarakterizirao kao smišljenju kampanju koju vode određeni pojedinci posredstvom nekih medija. 
Kao stvarni razlog za njegovu smjenu naveo je pokušaj zaustavljanja pozitivnih procesa koje je pokrenuo svojim dolaskom na čelo Ministarstva vanjskih poslova BiH. 
Naveo je da je preuzimanjem dužnosti odmah krenuo u rekonstrukciju Ministarstva i u oštru kampanju usmjerenu na kvalitet i rad u tom ministarstvu, te na dokidanje nediscipline. 
Kazao je da je u toku interna revizija poslovanja Ministarstva vanjskih poslova, koja je već ukazala na određene propuste i nepravilnosti, te da se po njenom okončanju može očekivati i utvrđivanje niza nezakonitosti u radu ovog ministarstva.(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću