MENI
30.10.2007

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH OKONČAO RASPRAVU O INFORMACIJI O RACIONALIZACIJI DIPLOMATSKO- KONZULARNE MREŽE BIH (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH okončao je na današnjoj sjednici raspravu o Informaciji o racionalizaciji diplomatsko-konzularne mreže BiH u svijetu, koju je inicirao zastupnik Srpske demokoratske stranke (SDS) Momčilo Novaković nakon odluke Predsjedništva BiH o zatvaranju bh. ambasada u Argentini i Južnoafričkoj Republici te Generalnog konzulata u Bonu u Saveznoj Republici Njemačkoj.
Razloge za donošenje odluke Predsjedništva BiH zastupnicima je obrazložio ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, navodeći da su kriteriji za zatvaranje pomenutih doplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) bili političkog i ekonomskog karaktera.
Prema njegovim riječima, definitivnim zatvaranjem ambasada u Južnoafričkoj Republici i Argentini i Generalnog konzulata u Bonu bila bi ostvarena ušteda od 1,4 miliona KM godišnje.
Alkalaj je naglasio da je prilikom donošenja odluke bio razmotren i kvalitet suštinskog i formalnog predstavljanja BiH, te značaj pojedine diplomatske destinacije za našu zemlju.
Većina zastupnika je odluku Predsjedništva BiH ocijenila štetnom i neracionalnom, navodeći da su njome narušena i prava bh. iseljenika u inostranstvu.
Novaković je argumentaciju resornog ministra ocijenio nedovoljnom, tvrdeći da ekonomski kriterij u slučaju Generalnog konzulata u Bonu nije utemljen, budući da je u ovom DKP-u ostvarivan značajan finansijski prihod.
Zatvaranje Ambasade u Argentini kao jedinog bh. diplomatskog predstavništva u južnoj Americi za Novakovića je "neshvatljivo", kao i za zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Martina Raguža. 
"Smatram da je odluka o zatvaranju pomenutih ambasada i Generalnog konzulata u Bonu štetna, da ne kažem destruktivna za interese BiH", kazao je Raguž.
Tokom rasprave iznesene su brojne primjedbe na opravdanost odluke i kriterije za njeno donošenje, nakon čega su zastupnici Novaković, Raguž i Zlatko Lagumdžija iz Socijaldemokratske partije (SDP) predložili nekoliko zaključaka, čija bi se suština mogla svesti na potrebu da Predsjedništvo BiH preispita pomenutu odluku o zatvaranju navedenih DKP-a, te da Parlamentu BiH u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova (MVP) BiH dostavi cjelovitu informaciju o kriterijima za njeno donošenje i efektima poduzetih mjera racionalizacije DKP mreže.
Zastupnički dom bi se o predloženim zaključcim trebao izjasniti na sljedećoj sjednici, do kada će oni biti razmotreni u Komisiji za vanjsku politiku ovog doma.
U nastavku sjednice Zastupnički dom bi trebao raspravljati o prijedlogu Kluba zastupnika SDP BiH za smjenu ministra Alkalaja.
Ovaj prijedlog SDP je uputio u parlamentarnu proceduru tvrdeći da je Alkalaj obmanuo bh. javnost nedavnim dobijanjem državljanstva Republike Hrvatske. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću