MENI
30.10.2007

T. DEJVIS PRED BH. PARLAMENTOM: COE OČEKUJE DOKAZE O NAPRETKU I REALIZACIJU PREUZETIH OBAVEZA BIH (ONASA)



Vijeće Evrope (CoE) od vlasti BiH očekuje dokaz o napretku i da konačno prihvate i realiziraju preuzete obaveze na njenom putu ka Evropskoj uniji (EU), poručio je danas generalni sekretar CoE Teri Dejvis (Terry Davis) u obraćanju članovima oba doma Parlamenta BiH.
Govoreći o  trenutnoj političkoj situaciji u BiH, on je naglasio da je krajnje vrijeme da se u BiH izgrade djelotvorne institucije koje bi državu vodile naprijed u integracionim procesima.
U tom kontekstu podsjetio je na stavove Venecijanske komisije, koja je identificirala probleme koji sprječavaju napredak BiH.
Kako primjere naveo je nedovoljna ovlaštenja države, diskrimirajući izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH, te teritorijalnu  organizaciju.
Dodao je da pojedine ustavne odredbe omogućavaju blokiranje državnog sistema, naglašavajući da je to jedan od razloga za donošenje posljednjih odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice i specijalnog predstavnika EU u BiH Miroslava Lajčaka.
Kao prioritet za domaće vlasti izdvojio je dugo očekivanu reformu policije, kao uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridriuživanju (SSP) s EU.
Generalni  sekretar CoE ukazao je bh. parlamentracima na neophodnost ratifikacije nekoliko međunarodnih dokumenta, te na potrebu djelotvorne provedbe okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u BiH.
Ističući važnost obrazovnog sistema za razvoj društva, Dejvis je naglasio da u BiH stranačka politika mora biit "maknuta iz škola i učionica".
Evropske institucije, kazao je on, ne mogu prihvatiti etničku segregaciju u školama, zbog čega ta praksa mora biti hitno prekinuta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću