MENI
29.10.2007

ODLUKE DOMA NARODA PARLAMENTA BIH (ONASA)



Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH i Prijedlog zakona o Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, nakon što je zajednička komisija oba doma usaglasila tekstove ovih zakona.
Usvajanje pomenutih zakona naznačeno je kao prioritet iz dokumenta "Evropsko partnerstvo s BiH".
Prijedlogom okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH, predškolski odgoj se integrira u cjelokupni sistem obrazovanja kao njegov početni dio, što je evropski standard, za razliku od dosadašnjeg tretmana predškolstva kao socijalne kategorije ili djelatnosti koja se tržišno potvrđuje.
Drugim zakonom predviđeno je formiranje agencije koja bi bila nadležna za uspostavljanje znanja, ocjenjivanje postignutih rezultata i razvoj zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.
Ova agencija bila bi nadležna i za druge stručne poslove u oblasti standarda znanja i ocjenjivanja kvaliteta koji su određeni posebnim zakonima i drugim propisima.
Usvojen je i Prijedlog zakona o radijacijskoj i nuklearnoj sigurnosti BiH, čiji tekst je također usaglašen sa zakonom usvojenim u Zastupničkom domu. 
Ovaj zakon regulira sistem kontrole nad izvorima emitirajućeg zračenja, te zaštitu ljudi i okoline od izloženosti jonizirajućeg zračenja.
Zakon predviđa i osnivanje državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu sigurnost. U sastavu agencije će biti osnovani entitetski uredi u Banjaluci i Mostaru.
Delegati su prihvatili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, kojim je predviđeno da rok za poništenje rješenja koja su posljedica prisile, iznude, ucjene, pritiska ili druge nedopuštene radnje bude pet godina, umjesto jedne, kako je ranije bilo neadekvatno definirano.
Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, kojim se uređuje mogućnost pokretanja i vođenja upravnog spora protiv konačnih upravnih odluka Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica.
Na ovaj način vrši se usklađivanje Zakona o upravnim sporovima sa Zakonom o Sudu BiH kad su u pitanju sastavi vijeća, te se definira primjena odredbi Zakona o parničnom postupku u slučajevima koji nisu regulirani Zakonom o upravnim sporovima.
Prihvaćen je i Izvještaj o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za period od 31. januara do 31. jula 2007. godine, sa prijedlogom zaključaka.
Zaključci predviđaju da sve nadležne institucije i druga tijela u BiH dostave Državnoj komisiji u što kraćem roku ranije zahtijevanu dokumentaciju u vezi sa revizijom, te da Ministarstvo civilnih poslova BiH ažurira centralnu evidenciju o osobama koje su naturalizacijom stekle državljanstvo BiH i u roku od 60 dana podnese Izvještaj Vijeću ministara BiH.
Zaključeno je i da Ministarstvo civilnih poslova BiH u roku od 60 dana izvrši uvid u arhivu i izdvoji sve predmete osoba koje su porijeklom sa područja van bivše Jugoslavije, kao i osoba sa područja Jugoslavije, a koje su naturalizacijom dobile državljanstvo, te da o broju ovih predmeta obavijesti Komisiju.
Komisija je obavezana da, nakon prikupljenih podataka, Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH dostavi posebnu informaciju o osobama sa područja bivše Jugoslavije koje su na ovaj način dobile državljanstvo.
Delegati su prihvatili i prijedloge zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za rješavanje pitanja viška malog i lakog naoružanja i municije u BiH, kao i za rješavanje problema u radu Granične policije BiH, te su potvrdili imenovanje Ljerke Marić za direktora Direkcije za ekonomska pitanja. 
Među najznačajnijim problemima u radu Granične policije BiH navedene su nedefinirane granične linije, upravljanje graničnm prijelazima, kadrovska nepopunjenost, te pitanje materijalno-tehničke opremljenosti.
Zaj


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću