MENI
29.10.2007

SUTRA NASTAVAK SJEDNICE PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BIH (ONASA)



U Sarajevu je za sutra zakazan nastavak 16. sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj bi, između ostalog, trebala biti razmatrana Informacija o racionalizaciji u mreži diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) BiH.
Na prijedlog zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) Momčila Novakovića, u okviru ove tačke dnevnog reda, zastupnici bi trebali razmatrati i donesene odluke, kriterije za njihovo donošenje, njihove efekte i daljnje korake u ovoj oblasti. 
Zastupnički dom bi se sutra trebao izjasniti i o prijedlogu Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja. 
SDP BiH je ovaj prijedlog uputio u parlamentarnu proceduru tvrdeći da je Alkalaj nedavnim dobijanjem hrvatskog državljanstva obmanuo bh. javnost, budući da se "radi dobijanja hrvatskog državljanstva 2006. godine izjasnio kao pripadnik hrvatskog naroda s prebivalištem u BiH, a godinu dana kasnije je na trenutnu dužnost imenovan kao državljanin BiH iz reda ostalih naroda". 
Predviđeno je i razmatranje Informacije Vijeća ministara BiH o realizaciji zaključaka Zastupničkog doma prethodnog saziva povodom razmatranja prijedloga zaključaka Komisije za ljudska prava, imigraciju, izbjeglice i azil o rezultatima rješavanja predstavke udruženja decertificiranih policajaca Federacije BiH i Republike Srpske (RS). (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću