MENI
28.10.2007

SUTRA SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA BIH (ONASA)



U Sarajevu je za sutra zakazana sjednica Doma naroda Parlamenta BiH na čijem dnevnom redu su, između ostalog, izvještaji zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Prijedloga okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH i Prijedloga zakona o Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, koji su usvojeni u različitom tekstu u odnosu na Zastupnički dom. 
Usvajanje pomenutih zakona naznačeno je kao prioritet iz dokumenta "Evropsko partnerstvo sa BiH". 
Prijedlogom okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH predškolski odgoj se integrira u cjelokupni sistem obrazovanja kao njegov početni dio, što je evropski standard, za razliku od dosadašnjeg našeg tretmana predškolstva kao socijalne kategorije ili djelatnosti koja se tržišno potvrđuje. 
Drugim zakonom predviđeno je formiranje agencije koja bi bila nadležna za uspostavljanje znanja, ocjenjivanje postignutih rezultata i razvoj zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju. 
Ova agencija bila bi nadležna i za druge stručne poslove u oblasti standarda znanja i ocjenjivanja kvaliteta koji su određeni posebnim zakonima i drugim propisima.
Očekuje se i razmatranje Izvještaja zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Prijedloga zakona o radijacijskoj i nukleranoj sigurnosti BiH, koji regulira sistem kontrole nad izvorima emitirajućeg zračenja, te zaštitu ljudi i okoline od izloženosti jonizirajućeg zračenja.
Zakon predviđa osnivanje državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu sigurnost.
U sastavu agencije će biti osnovane entitetski uredi u Banjaluci i Mostaru.
Delegati bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, kojim je predviđeno da rok za poništenje rješenja koja su posljedica prisile, iznude, ucjene, pritiska ili druge nedopuštene radnje bude pet godina, umjesto jedne, kako je ranije bilo neadekvatno definirano.
Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, Prijedlog zakona o carinskoj tarifi BiH, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću