MENI
26.10.2007

SAOPĆENJE MOMČILA NOVAKOVIĆA, POSLANIKA U PREDSTAVNIČKOM DOMU



Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hecegovine, Momčilo Novaković izdao je danas saopćenje za medije koje prenosimo u cjelosti:
"Povodom izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Željka Komšića, da bi premijer Srbije Vojislav Koštunica trebao da drži dalje prste od BiH, jer bi "mogao dobiti i po prstima i po nosu" - izražavam ogorčenje zbog korišćenja nediplomatskog rječnika prema susjednoj državi, sa kojom polovina Bosne i Hercegovine ima specijalne i paralelne odnose i prema državi koja je garant Dejtonskog sporazuma i mira na ovim prostorima.

Tragično je da ovakve nediplomatske izjave dolaze od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji bi trebalo da kreira vanjsku politiku, a ne da produkuje diplomatske skandale sa susjednim državama. Ovo je dokaz da u institucijama koje su zadužene za vanjsku politiku ima ozbiljnih problema, što potvrđuje i katastrofalno stanje u našoj diplomatsko - konzularnoj mreži.
Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić sigurno ima problema sa sopstvenim identitetom, jer njegov izbor nije plod političke volje hrvatskog naroda, te zbog toga svoje frustacije liječi napadima na Srbe i državu Srbiju.
U ime digniteta cijele BiH i Predsjedništva kojim trenutno predsjedava, pozivam ga da koriguje svoje izjave, a prijetnje zamjeni civilizovanim načinom diplomatske komunikacije.", navodi se u saopćenju Momčila Novakovića. (kraj)

                                               


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću