MENI
28.4.2015

Članovi kolegija oba doma susreli se sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope



Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom, koji se nalazi u višednevnoj posjeti kako bi se upoznao sa pripremama naše zemlje za predstojeće predsjedavanje naše zemlje Vijećem Evrope.

Pozdravljajući visokog gosta, predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović naglasio je da će naša zemlja učiniti sve da njeno predsjedavanje bude uspješno, istaknuvši da stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uz predsjedavanje Vijećem Evrope treba shvatiti kao veliku šansu za krupne pomake naprijed i prevladavanje višegodišnjeg zastoja Bosne i Hercegovine na njenom evroatlantskom putu.

Gospodin Jagland složio se sa ocjenama da su pred Bosnom i Hercegovinom krupne obaveze koje trebaju doprinijeti njenom svekolikom napretku pri čemu je, kako je rekao, uloga državnog Parlamenta od velikog značaja za stvaranje boljeg ambijenta za život građana BiH. Dodao je da su od istog značaja sva tri razvojna pravca zacrtrana evropskom inicijativom i Zajedničkom izjavom Predsjedništva BiH - i ekonomske reforme, i borba protiv korupcije i prekograničnog kriminala, i ustavne reforme. Pri tome, kako je naglasio, iako trećenabrojane, veoma je bitno ne zanemariti ustavne reforme koje će doprinijeti jednakosti i istim pravima za sve građane Bosne i Hercegovine za šta je Vijeće Evrope naročito zainteresirano.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak izrazio je nadu da bi implementacija sada već više presuda Evropskog suda u Strazburu i ustavne reforme mogle biti okončane tokom ove, dakle prije 2016. kao još jedne izborne godine. I zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto je danas skrenula pažnju da, bez obzira na redoslijed poteza koje sugeriraju evropska inicijativa i potvrđena Zajednička izjava Predsjedništva BiH, implementacija presuda mora u Bosni i Hercegovini predstavljati prioritet. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću