MENI
23.10.2007

BERIZ BELKIĆ I LAZAR PRODANOVIĆ SUSRELI SE SA PREDSJEDNIKOM PARLAMENTA KRALJEVINE NORVEŠKE



Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Beriz Belkić i poslanik u Predstavničkom domu Lazar Prodanović susreli su se danas u Oslu sa predsjednikom Parlamenta Kraljevine Norveške (Stortinga) Thorbjørn Jaglandom.

Tom prilikom gospodin Belkić zahvalio se na iskrenoj podršci i pomoći Kraljevine Norveške i izrazio zadovoljstvo zbog izrazito prijateljskog i konkretnog odnosa prema Bosni i Hercegovini. Prema riječima gospodina Belkića, zahvaljujući norveškoj Vladi i narodu Velika dvorana bosanskohercegovačkog državnog Parlamenta sada je u funkciji, a uskoro počinju i radovi na rekonstrukciji fasade zgrade Parlamentarne skupštine BiH.  
Uz obostranu želju i uvjerenje da će saradnja i ubuduće biti na jednako visokom nivou, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić naglasio je da će tome doprinjeti i novoformirane grupe prijateljstva te zatražio podršku norveških domaćina za jačanjem odnosa i putem ovog oblika saradnje.
Prema riječima predsjednika Thorbjørn Jaglanda, Norveška će i dalje pružati podršku Bosni i Hercegovini, te istakao potrebu jačanja države u institucionalnim segmentima, sa posebnim naglaskom na jačanje demokratske kontrole parlamenta.
Razgovarajući o trenutnoj situaciji u Bosni i Hecegovini, Belkić je izrazio optimizam zbog činjenice da postoji konsenzus o potrebi što bržeg pridruživanja Bosne i Hercegovine evroatlantskim integracijama.
Inače, u okviru učešča na Seminaru o parlamentarnoj kontroli koji se održava u Oslu  22. i 23. oktobra 2007. godine gospoda Belkić i Prodanović imali su priliku upoznati se sa novim saznanjima o procesu revizije, funkcije ombudsmena i kontrolne funkcije parlamenta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću