MENI
23.10.2007

PDP PREDSTAVIO INICIJATIVU ZA UKIDANJE 'BONSKIH OVLASTI' VISOKOG PREDSTAVNIKA (ONASA)



Lider Partije demokratskog progresa (PDP) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Mladen Ivanić, te zastupnik ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Branko Dokić, predstavili su danas u Sarajevu inicijativu za ukidanje "bonskih ovlasti" visokog predstavnika i inicijativu za preispitivanje zakona koje su nametnuli visoki predstavnici.
Prva inicijativa biće upućena Vijeću za implementaciju mira (PIC), a druga Parlamentu BiH, koji bi trebao zakazati zajedničku sjednicu oba doma na kojoj bi razmatrao nametnute zakoni koji nisu prošli skupštinsku proceduru, te se izjasnio o tome da li trebaju ostati "bonske ovlasti".
Kao razloge za pokretanje prve inicijative Ivanić i Dokić su naveli da su prevaziđeni razlozi zbog koji su "bonske ovlasti" donesene, da su one u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, da nisu u skladu sa dokumentima koje je BiH preuzela članstvom u Vijeću Evrope (CoE), da su nekompatibilne sa demokratskim karakterom države i suverenitetom BiH, te da su visoki predstavnici zloupotrijebili ovlasti, koristeći i ona prava koja im nisu data Bonskom deklaracijom.
"Da budem precizan, ne tražimo ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR), nego 'bonskih ovlasti' visokog predstavnika", kazao je Ivanić novinarima u Sarajevu, najavljujući da će, kao član bh. delegacije, ovu inicijativu pokrenuti i u Parlamentarnoj skupštini CoE.
Kazao je kako ne očekuje podršku ostalih članova delegacije BiH, nego se nada da će je dobiti od članova delegacija drugih država.
Pokrenute inicijative Ivanić i Dokić su ocijenili demokratskim, te su najavili da će istrajati u naporima da one budu realizirane.
"Mi smo i u junu ove godine predlagali da bude održana zajednička sjednica oba doma Parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o političko-bezbjednosnoj situaciji u BiH, te u kontekstu toga, i o ukidanju 'bonskih ovlasti'. Na ovome radimo već dvije godine", kazao je Dokić, pojašnjavajući da je ponovno aktueliziranje ovih inicijativa uslijedilo nakon posljednjih odluka visokog predstavnika Mirslava Lajčaka, koje se odnose na izmjene zakona o Vijeću ministara i poslovnika o radu Parlamenta BiH.
Govoreći o ovim odlukama visokog predstavnika, Ivanić je ocijenio kako je visoki predstavnik "ušao u najosjetljiviju stvar u BiH, a to je princip odlučivanja".
"Pod firmom efikasnije BiH dotaknuta je tema ravnopravnosti naroda u procesu odlučivanja u BiH i to je zaista vrlo opasna oblast u koju, mislim, OHR nije smio ući nepripremljeno kako je ušao", kazao je Ivanić, pojašnjavajući kako je visoki predstavnik posljednjim odlukama ušao u pitanja kreiranja Ustava.
Od Parlamenta BiH Ivanić očekuje da se jasno izjasni o ostanku "bonskih ovlasti", ukazujući da njihov ostanak znači da BiH nije u stanju da sama upravlja sobom.
"Ovo je suštinska rasprava, mnogo bitnija i značajnija, po BiH dugoročnija od one koja će se voditi o tekućim mjerama", dodao je Ivanić. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću