MENI
19.10.2007

SUSRETI DELEGACIJE KOMISIJE ZA VANJSKE POSLOVE TOKOM BORAVKA U MOSKVI



Ekonomski odnosi Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine u budućnosti trebaju pratiti kvalitet političkih odnosa dvije zemlje i biti znatno intenzivniji, naročito u svijetlu sve aktivnijeg prisustva ruske privrede u Jugoistočnoj Evropi, istaknuto je tokom razgovora koje je u okviru službene radne posjete delegacija Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH imala sa zamjenikom predsjednika Državne dume Ruske Federacije Valentinom Aleksandrovičem Kupcovim.    

Bosanskohercegovački privrednici tradicionalno su bili prisutni na tržištima kako nekadašnjeg SSSR-a tako i Rusije a kvalitet njihovog nastupa još uvijek predstavlja osnov za buduće povezivanje i otvaranje novih poslova.

Domaćin našoj delegaciji bio je Komitet za međunarodne poslove Državne dume Ruske Federacije a tokom susreta sa njegovim i članovima Grupe prijateljstva Dume i Parlamentarne skupštine BiH, zatim Komiteta Savjeta Federacije za međunarodne poslove i zamjenikom ministra vanjskih poslova Aleksandrom Gruškovim domaćini su poseban interes pokazali za aktuelno stanje u Bosni i Hercegovini, reformske procese neophodne za priključenje naše zemlje evroatlanskim integracijama, status procesa promjena dejtonskog Ustava kao i za predviđanja mogućih refleksija konačnog kosovskog rješenja na stanje u BiH.

U kontaktima sa ruskim domaćinima, aktuelizirana je potreba zaključivanja međudržavnih sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, drumskom, avio i riječnom prevozu kao i drugim sporazumima bitnim za bolju ekonomsku saradnju. Interesantno je da se tokom razgovora u Moskvi moglo doznati da sedam stipendije koje je Ruska Federacija obezbijedila za bosanskohercegovačke studente na njihovim univerzitetima godinama čekaju na realizaciju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću