MENI
19.10.2007.

СУСРЕТИ ДЕЛЕГАЦИЈЕ КОМИСИЈЕ ЗА СПОЉНЕ ПОСЛОВЕ ТОКОМ БОРАВКА У МОСКВИ



Економски односи Руске Федерације и Босне и Херцеговине у будућности требају пратити квалитет политичких односа двије земље и бити знатно интензивнији, нарочито у свијетлу све активнијег присуства руске привреде у Југоисточној Европи, истакнуто је током разговора које је у оквиру службене радне посјете делегација Комисија за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ имала са замјеником предсједника Државне думе Руске Федерације Valentinom Aleksandrovičem Kupcovim.    

Босанскохерцеговачки привредници традиционално су били присутни на тржиштима како некадашњег СССР-а тако и Русије а квалитет њиховог наступа још увијек представља основ за будуће повезивање и отварање нових послова.

Домаћин нашој делегацији био је Комитет за међународне послове Државне думе Руске Федерације а током сусрета са његовим и члановима Групе пријатељства Думе и Парламентарне скупштине БиХ, затим Комитета Савјета Федерације за међународне послове и замјеником министра спољних послова Aleksandrom Gruškovim домаћини су посебан интерес показали за актуелно стање у Босни и Херцеговини, реформске процесе неопходне за прикључење наше земље евроатланским интеграцијама, статус процеса промјена дејтонског Устава као и за предвиђања могућих рефлексија коначног косовског рјешења на стање у БиХ.

У контактима са руским домаћинима, актуелизирана је потреба закључивања међудржавних споразума о избјегавању двоструког опорезивања, друмском, авио и ријечном превозу као и другим споразумима битним за бољу економску сарадњу. Интересантно је да се током разговора у Москви могло дознати да седам стипендије које је Руска Федерација обезбиједила за босанскохерцеговачке студенте на њиховим универзитетима годинама чекају на реализацију. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу