MENI
12.10.2007

OBRAĆANJE ILIJE FILIPOVIĆA NA ASOCIJACIJI EVROPSKIH SENATA



Na 9. sjednici Asocijacije evropskih senata koja se danas održava u Budimpešti, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predstavlja njegov predsjedavajući Ilija Filipović.
Nakon što je, izlažući u okviru teme "Osiguranje transparentnosti i odgovornog upravljanja - doprinos senata", učesnike skupa upoznao sa strukturom Parlamentarne skupštine BiH, rekavši da je bosanskohercegovački tip dvodomnosti izrastao iz potrebe iskazivanja značaja posebnosti konstitutivnosti tri naroda u Bosni i Hercegovini, te potrebi stvaranja mehanizma donošenja najvažnijih pravnih akata bez majorizacije bilo kojeg naroda u BiH, Filipović je, između ostalog dodao:

"Dom naroda i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH su organizacijski i funkcionalno odvojeni, a samo u određenim situacijama, koje su Ustavom i nižim normama predviđene, oni zasjedaju i odlučuju na zajedničkoj sjednici. Iako je iz ove oblasti malo ustavnih odredaba koje reguliraju ovo pitanje, sve ostalo upućuje na poslovnike oba doma i druge podzakonske akte.
Oba doma Parlamentarne skupstine BiH imaju jednak zakonodavni kapacitet s razlikom sto po dejtonskom ustavu Zastupnički dom ima isključivu ovlast potvrđivanja Vijeća ministara na prijedlog mandatara.“ 
 „S druge strane, dodao je zaključujući izlaganje Filipović, Dom naroda ima ustavnu nadležnost zaštite vitalnog nacionalnog interesa, sto znači da jedna trećina svakog kluba naroda može, one odluke koje misli da su štetne za vitalni nacionalni interes, zaustaviti u proceduri, o čemu se izjašnjava Ustavni sud BiH. Ali ni to nije jamstvo zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer zaštitu ovog interesa (u oblasti kulture, jezika, obrazovanja, informisanja, ustavnih promjena itd.) treba okončati u Parlamentu, a ne izvan parlamenta.", istakao je Filipović u svom obraćanju.
Tokom današnjeg dana, predsjedavajući Ilija Filipović susreo se sa predstavnicima Rumunjske, Švicarske i Francuske, a predviđen je i razgovor sa predsjednikom Rumunije, gosp. Traian Basescu.
U toku popodnevne sesije Asocijacije evropskih senata, na kojoj učestvuju predstavnici 15 zemalja, održat će se i panel diskusiija o jačanju administrativnog kapaciteta senata i primjerima pozitivnih iskustava u ovom području.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću