MENI
5.5.2015

Delegacija PSBiH na seminaru o pravima LGBT osoba u kontekstu evropskih integracija BiH


Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirsad Isaković, njegova zamjenica Diana Zelenika, članica te komisije Maja Gasal – Vražalica, kao i član Zajedničke komisije za ljudska prava Damir Arnaut, te rukovodeće i stručno osoblje ovih komisija učestvovat će na trodnevnom seminaru o pravima LGBT osoba u kontekstu evropskih integracija, koji će od 6. do 8. maja ove godine biti održan na Jahorini.

Cilj seminara, kojeg organizira Sarajevski otvoreni centar, uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, jeste upoznavanje i informiranje predstavnika institucija i tijela za ljudska prava i ravnopravnost spolova sa problemima i potrebama LGBT osoba u BiH u svrhu podizanja nivoa rada državnih institucija na rješavanju pitanja kršenja ljudskih prava LGBT osoba u BiH i inkluziji LGBT osoba u bh. društvo.

Kroz različite module seminara vodeći eksperti za ovu oblast, kao i predstavnici institucija, civilnog društva i akademske zajednice iz BiH i zemalja regiona, predstavit će probleme, iskustva rada i dobre prakse u institucijama zemalja regiona na pitanjima zaštite prava LGBT osoba.

Različiti međunarodni mehanizmi i izvještaji za ljudska prava, poput Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH za 2013. i 2014. godinu, utvrdili su potrebu većeg i proaktivnijeg angažmana institucija BiH kad je riječ o pravima LGBT osoba u Bosni i Hercegovini. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću