MENI
7.5.2015

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Beču učestvovala u radu Drugog obavještajno – sigurnosnog foruma


Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, njegov prvi zamjenik Borislav Bojić i druga zamjenica Borjana Krišto učestvovali su u protekla dva dana u Beču u radu Drugog obavještajno – sigurnosnog foruma, čiji je domaćin bio Parlament Republike Austrije.

Tokom dvodnevne rasprave, u kojoj su učestvovali parlamentarci iz 23 evropske zemlje i SAD, kao i jedan broj eksperata u oblasti sigurnosti, zaključeno je da uspostavljanje efikasnog i transparentnog parlamentarnog nadzora ima veliku važnost i utjecaj, posebno ako svojim odlukama i zaključcima obavezuje izvršnu vlast na suočavanje sa sigurnosnim izazovima i prijetnjama koje su od značaja za nacionalnu sigurnost i sigurnost svih građana jedne države.

Forum su svojim uvodnim izlaganjima otvorili šef delegacije austrijskih parlamentaraca Andreas Schieder, članovi Odbora za nadzor privatnosti i civilnih sloboda SAD David Medine i Rachel Brand, te predsjednik Ustavnog suda Republike Austrije Gerhard Holzinger. Svoja izlaganja na Forumu imali su i predsjedavajući Odbora za nadzor nad obavještajnim službama Predstavničkog doma Kongresa SAD Devin Nunes, kao i član tog Odbora Adam Schiff, te Manuela Moriona, zamjenica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja antiterorističke borbe.

Zaštita privatnosti i ličnih podataka građana, kao i rad obavještajno-sigurnosnih agencija u skladu sa ustavom i zakonima, bile su teme koje su obilježile raspravu nakon uvodnih izlaganja.
Učesnici Foruma nezbježno su se dotakli i aktuelnih sigurnosnih izazova i prevencije u borbi protiv terorizma. Raspravljalo se i o implementaciji državnih politika u prevenciji i borbi protiv terorizma, ulozi zakonodavne i izvršne vlasti u izgradnji institucija, obavještajnih i sigurnosnih agencija, te njihovoj koordinaciji u radu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću