MENI
31.8.2016.

Одржана 22. сједница Дома народа

Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) на својој 22. сједници усвојио је Закон о измјенама и допунама Закона о спорту у Босни и Херцеговини, чији је предлагач Представнички дом ПСБиХ.

Усвајањем извјештаја Заједничке комисије оба дома за постизање идентичног текста закона, усвојен је Закон о измјенама и допунама Закона о радном времену, обавезним одморима мобилних радника и уређајима за евидентирање у друмском превозу, као и Закон о измјенама и допунама Закона о забрани дискриминације.

По скраћеном поступку у првом читању усвојен је Приједлог закона о обиљежавању малог оружја, лаког наоружања и припадајуће муниције, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

У првом читању усвојен је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини, чији је предлагач Савјет министара БиХ. Дом је усвојио и закључак надлежне Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације да се амандманска фаза за овај Приједлог закона продужи за 15 дана од дана његовог усвајања у другом читању у Представничком дому ПСБиХ.

Дом народа усвојио је у првом читању и Приједлог закона о пружању бесплатне правне помоћи, предлагача Савјета министара БиХ.

У складу са захтјевом надлежне Комисије за финансије и буџет, Дом народа утврдио је нови рок од 30 дана за достављање мишљења о Приједлогу закона о измјени и допуни Закона о платама и накнадама у институцијама Босне и Херцеговине у првом читању, чији је предлагач Представнички дом ПСБиХ.

Због непостојања ентитетске већине, на усаглашавање Колегијуму упућен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Босне и Херцеговине у првом читању, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Није усвојен Приједлога закона о омбудсмену за људска права БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ. 

Дом није подржао Приједлог закона о допуни Закона о служби у Оружаним снагама Босне и Херцеговине, чији је предлагач делегат Марио Караматић.

Подржан је захтјев Привремене заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ да се рок за припрему и упућивање у парламентарну процедуру Приједлога закона о парламентарном надзору продужи до краја 2016. године.
Усвојен је Извјештај о заштити личних података у Босни и Херцеговини у 2015. години, чији је сачинилац Агенција за заштиту личних података. Заједно са извјештајем, Дом народа усвојио је и корекцију коју је на његов текст предложила надлежна Заједничка комисија за људска права ПСБиХ, а којим се захтјева да се из овог Извјештаја изузме дио текста који гласи: „Ово су спорадични случајеви, када надлежна тијела у поступку доношења закона те законе и доставе Агенцији на мишљење. Да би се постигло системско рјешење, неопходно је да се на свим нивоима власти у БиХ, који имају законодавне надлежности, успостави институционална сарадња. То подразумијева да се сви закони који се усвајају, а регулишу обраду и заштиту личних података, доставе Агенцији на мишљење.“

Дом народа ПСБиХ усвојио је и Годишњи консолидовани извјештај о систему финансијског управљања и контроле за 2015. годину, чији је сачинилац Министарство финансија и трезора БиХ.

Усвојен је и Годишњи извјештај из области пољопривреде, исхране и руралног развоја за Босну и Херцеговину за 2015. годину, чији је сачинилац Министарство спољне трговине и економских односа БиХ. Заједно са извјештајем, Дом је усвојио и четири закључка које је о овом извјештају предложила Заједничка комисија за европске интеграције ПСБиХ, као и један закључак који је током расправе на Дому предложио делегат Марио Караматић, а који гласи: „Предлаже се Дому да у 2017. години организује тематску сједницу о стању у пољопривреди, након одржавања тематских сједница и јавних расправа у свим надлежним институцијама и парламентарним комисијама“.

Дом народа подржао је Извјештај о раду Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције за 2015., чији је сачинилац Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције. Заједно са извјештајем, Дом је подржао и закључке које је предложила Заједничка комисија за европске интеграције БиХ, а којим се подржавају активности ове Агенције (укључујући Извјештај о раду Агенције за 2015. годину), те се задужује Агенција да до краја године припреми извјештај о провођењу Стратегије за борбу против корупције 2015. – 2019. и достави га ПСБиХ. Такође, од Агенције се тражи да у извјештају о провођењу Стратегије посебну пажњу посвети сљедећим питањима: 
  • организованом и координираном дјеловању свих институција законодавне, извршне и судске власти на свим нивоима у БиХ, како би се остварио напредак у борби против корупције и организованог криминала;
  • испуњавању преузетих обавеза из GRECO, FATF, MONEYVAL и других иницијатива;
  • континуираном раду на унапрјеђењу правног и стратешког оквира у спрјечавању и борби против корупције и организованог криминала, те
  • материјалној основи за рад полицијских службеника, судаца и тужилаца на нижим нивоима власти, те усклађивању плата и накнада. 
Усвојен је и Извјештај о појавама дискриминације у БиХ с Акционим планом реализације приједлога мјера за спречавање појава дискриминације у Босни и Херцеговини, чији је сачинилац Министарство за људска права и избјеглице БиХ.
Дом је подржао Извјештај о раду Канцеларије за разматрање жалби БиХ, чији је сачинилац ова Канцеларија.

За представника академске заједнице у Комисију за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције Дом је именовао Воју Вишекруну.

К знању је примљена Информација о стању исељеништва, чији је сачинилац Министарство за људска права и избјеглице БиХ.
Дом је примио к знању и Информацију о провођењу Оквирног споразума између Развојне банке Савјета Европе и Босне и Херцеговине у вези с Регионалним програмом за стамбено збрињавање, с образложењем, чији је сачинилац Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

К знању је примљена Информација о расподјели и кориштењу средстава текуће буџетске резерве за период I – XII 2015., коју је сачинило Министарство финансија и трезора БиХ. Заједно са Информацијом, усвојен је закључак делегата Огњена Тадића у коме Дом народа ПСБиХ позива Савјет министара БиХ, Предсједништво БиХ и Представнички дом ПСБиХ да поштују рокове везане за процедуру усвајања Буџета институција Босне и Херцеговине како би се избјегла пракса из ранијих година која је утицала на повјерење и у буџет и у рад ПСБиХ. 

За директора Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције Дом народа именовао је Хасима Шаботића, а за замјенике директора ове Агенције именовани су Драган Слипац и Драган Анђелић.

У Привремену заједничку комисију оба дома Парламентарне скупштине БиХ за провођење процедуре избора три члана Управног одбора Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета, Дом народа ПСБиХ именовао је делегате Сафета Софтића, Огњена Тадића и Зденку Џамбас.

Дом народа ПСБиХ дао је сагласност за ратификовање:
  • Споразума о зајму између Босне и Херцеговине и ОПЕЦ-овог Фонда за међународни развој (OFID) – Пројекат развоја руралног предузетништва, 
  • Уговора о гранту (Пројекат водоснабдијевања Градачац) између Босне и Херцеговине и ЈП „Комуналац“ д.д. Градачац и Европске банке за обнову и развој, 
  • Споразума о гранту између Развојне банке Савјета Европе и Босне и Херцеговине у вези с Регионалним стамбеним програмом – БиХ4 (2015) и 
  • Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Краљевине Саудијске Арабије о сарадњи у области борбе против криминала. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу