MENI
12.5.2015.

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Никола Ловриновић разговарао с амбасадорима земаља чланица Вишеградске групе



Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Никола Ловриновић разговарао је данас у Сарајеву са амбасадорима земаља чланица Вишеградске групе о обавезама и изазовима који стоје пред нашом државом у процесу европских интеграција.

Истичући да ће скорашње ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) креирати сасвим нову ситуацију и односе између Босне и Херцеговине и Европске уније (ЕУ), те довести до формирања заједничких тијела која ће, на партнерским основама, креирати програм будућих реформи, амбасадори Словачке, Мађарске, Чешке и Пољске изразили су очекивање да ће Босна и Херцеговина искористити шансу коју је нашој земљи пружила нова иницијатива ЕУ и да ће постојати заједничка политичка воља да се реформе проведу и убрза европски пут БиХ.

Амбасадори Вишеградске групе изразили су и спремност да са Босном и Херцеговином и њеним институцијама подијеле сва своја искуства из процеса европских интеграција. Они су истакли да ће Парламентарна скупштина БиХ и, посебно, њена Заједничка комисија за европске интеграције имати врло важну улогу у том процесу, посебно у погледу пружања подршке и помоћи представницима извршне власти. 

Захваљујући се амбасадорима на понуђеној помоћи, господин Ловриновић рекао је да се у новом сазиву Парламентарне скупштине БиХ и Заједничке комисије за европске интеграције осјећа позитивна атмосфера и жеља за постизањем компромисних рјешења у процесу европских интеграција, о чему, како је рекао, свједоче и резултати данас одржане 2. сједнице Заједничке комисије. 

Ловриновић је навео да не очекује застој и опструкције у провођењу обавеза које проистичу из ступања на снагу ССП-а, те додао да ће у том процесу бити драгоцјена искуства земаља Вишеградске групе. С тим у вези, господин Ловриновић је поменуо могућност да се модел сличан Вишеградској групи направи и међу земљама Западног Балкана, што би, како је заједнички констатовано, могло значајно убрзати интеграционе процесе у цијелом региону. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу