MENI
2.12.2015

Održana 9. sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije


Na 9. sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) primljen je k znanju Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine u 2015. godini. Zajednička komisija predložila je kolegijima oba doma da razmatranje ovog Izvještaja uvrste u dnevni red prvog narednog zasjedanja Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH.

U Izvještaju Evropske komisije, kojeg je članovima Zajedničke komisije za evropske integracije predstavio zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi, konstatira se da se naša zemlja vratila u proces evropskih integracija i da nastavlja da provodi reforme u tom procesu. U Izvještaju se navodi niz pozitivnih pomaka koje je Bosna i Hercegovina napravila u ovoj godini prije i nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom. Također se navode i ključni uvjeti koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni kako bi podnijela kredibilnu aplikaciju za status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, među kojima su napredak u provođenju Reformske agende, uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala i prilagođavanje SSP-a nakon što je Hrvatska postala članica Evropske unije.

Članovi Zajedničke komisije primili su k znanju Informaciju o Akcionom planu za realizaciju Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH i ovu Informaciju, čiji je sačinilac Vijeće ministara BiH, uputili domovima na raspravu s preporukom da se razmatra zajedno sa Izvještajem o napretku Bosne i Hercegovine u 2015. godini.

Na osnovu poslaničke inicijative Senada Šepića, koja je usvojena na 19. sjednici Predstavničkog doma PSBiH, Zajednička komisija za evropske integracije razmatrala je odgovor Vijeća ministara BiH i zaključila da se taj odgovor, po svom sadržaju, može smatrati informacijom o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na evropskom putu. Zajednička komisija primila je k znanju ovu Informaciju, čiji je sačinilac Vijeće ministara BiH, te je uputila na dalje razmatranje domovima PSBiH.

Usvojen je Izvještaj sa 11. sastanka Konferencije parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (COSAP), koji je održan od 22. do 24. oktobra u Tirani.

Usvojen je i Izvještaj sa 5. sastanka Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH, koji je održan 26. oktobra ove godine u Sarajevu.

Zajednička komisija primila je k znanju i Informaciju sa 1. sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta, održanog 5. i 6. novembra ove godine u Sarajevu. Zaključeno je da Delegacija PSBiH u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje, koja je i sačinilac Informacije, još jednom razmotri njen sadržaj i uputi je na razmatranje domovima PSBiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću