MENI
4.12.2015

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Interparlamentarnoj uniji Nenad Lalić u Parizu na Konferenciji o klimatskim promjenama


Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić učestvovat će u radu Konferencije o klimatskim promjenama, koja će biti održana 6. i 7. decembra u Parizu.

Ova konferencija predstavlja dio velikog skupa o klimatskim promjenama koji je, u organizaciji Ujedinjenih naroda, tokom protekle sedmice održan u Parizu. Cilj ove konferencije, koju zajednički organiziraju IPU i Parlament Francuske, jeste da parlamentarcima iz cijelog svijeta omogući da iz prve ruke dobiju informacije o najvažnijim pitanjima i aktivnostima koje su u vezi sa zaustavljanjem uzroka koji dovode do klimatskih promjena.

Predviđeno je da učesnici konferencije, na prijedlog Sekretarijata IPU, usvoje dokument koji predstavlja akcioni plan djelovanja u vezi sa problemom klimatskih promjena. Tim dokumentom parlamentarci iz cijelog svijeta trebalo bi da podrže dva ključna cilja Pariške konferencije o klimatskim promjenama – ograničenje rasta temperature na dva Celzijusova stepena i prikupljanje 100 milijardi dolara na godišnjem nivou u Zeleni klimatski fond, iz kog bi se finansiralo ostvarenje ključnih ciljeva.

Kako je najavljeno, konferenciju u Parizu trebalo bi da otvore predsjednik Nacionalne skupštine Francuske Claude Bartolone, predsjednik Senata Francuske Gerard Larcher, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon, predsjednik IPU Saber Chowdhury, te ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću