MENI
9.12.2015

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH ugostili polaznike NATO Defence Collegea


Polaznici NATO Defense Collegea iz Rima, koji se nalaze na višednevnom studijskom boravku u Bosni i Hercegovini, posjetili su danas Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH), gdje su im domaćini bili članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Gostima iz NATO Collegea, s general-majorom Janusz Bojarskim na čelu, prigodnim obraćanjima dobrodošlicu su poželjeli predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić, te predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić. Susretu s gostima iz Rima prisustvovali su i članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Bariša Čolak i Hanka Vajzović, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, kao i sekretari domova PSBiH Bojan Ninković i Marin Vukoja.

Tokom svojih izlaganja i prezentacija, predstavnici PSBiH govorili su o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, napretku naše zemlje u procesu euroatlantskih integracija, te upoznali goste sa najvažnijim aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u pogledu nadzora i stanja u sektoru odbrane i sigurnosti BiH.

U razgovoru predstavnika PSBiH sa gostima iz NATO Defence Collegea bilo je riječi o brojnim pitanjima koja karateriziraju aktuelno stanje u sektoru odbrane i sigurnosti. Gosti iz Rima interesirali su se za način trošenja budžetskih sredstava, proces nadzora nabavki vojne opreme, kao i za aktuelno stanje u procesu protivminskih akcija. Razgovarano je i o izradi strateških dokumenata poput „Pregled odbrane“ i „Sigurnosna politika BiH“, a poseban akcenat tokom razgovora stavljen je na proces uknjižavanja vojne imovine, kao preduslov za početak realizacije Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u.

Gosti iz NATO Collegea, koje su predstavljali visokopozicionirani službenici u oružanim snagama, sektoru sigurnosti i u diplomatskom koru zemalja članica NATO-a i EU, kao i iz zemalja koje nisu članice ovih integracija, iskazali su interesovanje i za način suprotstavljanja aktuelnim sigurnosnim izazovima, kao i o modelima regionalne saradnje sa susjednim zemljama i međunarodnim organizacijama u oblasti sigurnosti.

Nakon dvosatnog razgovora zaključeno je da je ovakav vid dijaloga predstavnika PSBiH sa polaznicima NATO Defense College od posebne važnosti za obje strane, te da doprinosi boljem razumijevanju aktuelne situacije u BiH. Izražena je i želja za uspostavljanjem čvršće saradnje NATO Collegea sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost i PSBiH u budućem periodu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću