MENI
10.12.2015

U Parlamentarnoj skupštini BiH obilježen Međunarodni dan ljudskih prava


U Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je održana konferencija kojom je obilježen 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

Konferenciju, kojom se obilježava dan kada je, prije 67 godina, u Ujedinjenim narodima (UN) usvojena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, organizirali su Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

U ime organizatora konferencije, prisutne predstavnike institucija BiH, međunarodnih institucija i organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, te predstavnike akademske zajednice, civilnog društva i medija, pozdravili su predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić i ministarica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Govoreći o dostignutom nivou zaštite ljudskih prava u BiH, gospodin Bojić ocijenio je da naša zemlja, ratificirajući i primjenjujući najvažnije međunarodne konvencije, jeste napredovala na planu zaštite ljudskih prava, ali i upozorio na činjenicu da još uvijek imamo problem sa razvojem tolerancije i zaštite društva od dikriminacije i različitih ekstremizama. Stoga se, rekao je Bojić, Bosna i Hercegovina, pored dosljedne primjene pravnih propisa i međunarodnih konvencija, mora posvetiti sistemskoj prevenciji svih oblika diskriminacije, kao i efikasnoj primjeni sankcija prema onima koji krše prava građana.

Prisutne učesnike konferencije pozdravio je i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić, koji je upozorio da su loša ekonomska situacija u zemlji i nedostatak političke volje i svijesti o potrebi zaštite drugih i drugačijih glavni uzroci činjenice da institucije društva nisu u stanju da adekvatno odgovore na zahtjeve građana za većim stepenom zaštite ljudskih prava.
Učesnicima konferencije obratio se i predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Mirsad Isaković, koji je rekao da ta Komisija nastoji da doprinese borbi protiv svih oblika diskriminacije i neravnopravnosti žena, koje zbog natpolovičnog učešća u ukupnoj populaciji, čine najbrojniju diskriminiranu grupu.

Održavanje ove konferencije pozdravili su u svojim obraćanjima i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, koordinatorka UN i predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer, predstavnici misija UNHCR-a i OSCE-a, te predstavnici akademske i kulturne zajednice, nacionalnih manjina, nevladinih organizacija i medija.

Ovaj skup, koji, kako je ocijenjeno, predstavlja značajan korak naprijed ka stvaranju demokratskog i tolerantnog društva, lišenog diskriminacije i predrasuda, okončan je otvaranjem izložbe u holu zgrade PSBiH, koju su zajednički organizirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Misija UNHCR-a. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću