MENI
10.12.2015.

Окончана 21. сједница Представничког дома


На 21. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) потврђена је Одлука о смјени министра комуникација и транспорта БиХ Славка Матановића и замјеника министра одбране БиХ Емира Суљагића, коју је предложио предсједавајући Савјета министара БиХ.

Усвојени су амандмани посланика Дамира Арнаута на Приједлог закона о азилу, чији је предлагач Савјет министара БиХ. Такође, усвојен је закључак у којем стоји да, узимајући у обзир амандмане на Приједлог закона о азилу који су усвојени на 21. сједници Представничког дома ПСБиХ, Представнички дом ПСБиХ задужује Одјел за израду и објављивање правних аката да усклади цјелокупан текст Закона са нумерацијом чланова насталом усвајањем амандмана, односно да исправи позивање на поједине чланове Закона у складу са номенклатуром насталој усвајањем амандмана.

Усвојен је, у другом читању, Приједлог закона о азилу, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Усвојен је, по хитном поступку, Приједлог измјена и допуна Пословника Представничког дома ПСБиХ, чији су предлагачи посланици Борислав Бојић, Нермина Капетановић, Лазар Продановић, Маја Гасал - Вражалица и Дамир Арнаут. Усвојеним измјенама и допунама, Пословник Представничког дома ПСБиХ усклађује се с раније усвојеним Кодексом понашања посланика и делегата ПСБиХ.

Потврђена је Одлука о учешћу полицијских службеника из БиХ у мировној мисији Уједињених нација на Хаитију.

Примљена је к знању Информација о напретку у процесу испуњавања услова БиХ на европском путу. Приједлог закључка посланика Сенада Шепића у вези с Информацијом, због непостојања ентитетске већине, упућен је на усаглашавање Колегијуму.

Примљена је к знању Информација о оцјени стања у Извозно-кредитној агенцији (ИГА) БиХ с предложеним стратешким опцијама. Усвојен је и закључак којим је задужен Савјет министара БиХ и Управни одбор ИГА да препоруче оснивачима ИГА да одаберу једну од опција у погледу будућности ИГА. Закључено је то и да се задужи менаџмент ИГА да, с адвокатском кућом Mariclow која заступа ИГА, подузме све мјере како би се судски спорови за наплату потраживања ИГА убрзали и што брже и ефикасније окончали у корист ИГА.

Усвојена је иницијатива посланика Јасмина Емрића којом Представнички дом ПСБиХ задужује Савјет министара БиХ да, у складу са чланом 6. ставак (3) Уговора између Републике Хрватске и Босне и Херцеговине о граничним прелазима (у даљем тексту: Уговор), покрене поступак измјене и допуне Уговора ради прекатегоризације сталног граничног прелаза за погранични промет Кордунски Љесковац – Тржачка Раштела у гранични прелаз за међународни друмски саобраћај путника. Усвојен је и закључак у којем Представнички дом ПСБиХ обавезује надлежне институције да хитно окончају процес отварања малограничног прелаза Тржачка Раштела и обезбједе свим грађанима у пограничним предјелима пограничне пропуснице.

Представнички дом ПСБиХ именовао је Азру Алајбеговић, Милета Ласића, Брану Спасојевић, Александра Фалаџића и Алму Чоло за чланове Независне комисије за праћење услове боравка у заводима, поступање и поштивање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је изрекао у кривичном поступку Суд БиХ, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом БиХ или међународним уговором чија је потписница БиХ или други суд у складу са законом БиХ.

Дом је дао сагласност за ратификовање Споразума између Босне и Херцеговине и Шведске о развојној сарадњи од 2014. до 2020. године. (крај)



ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу