MENI
10.12.2015

Održana 12. sjednica Doma naroda



Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 12. sjednici potvrdio je Odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra komunikacija i prometa BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane BiH Emira Suljagića.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertibilne marke, čiji je predlagač delegat Mario Karamatić, a kojeg Dom naroda PSBiH razmatra po skraćenom zakonodavnom postupku. S tim u vezi Dom je usvojio i zaključak kojim je definirano da će ovaj Dom PSBiH nastaviti proceduru o ovom Prijedlogu zakona nakon što entitetske skupštine okončaju svoje procedure u vezi sa zakonskim prijedlozima koje reguliraju ovo pitanje.

Nije usvojeno negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači delegati Ognjen Tadić i Darko Babalj. S obzirom na činjenicu da Dom naroda PSBiH dva puta nije podržao mišljenje nadležne Komisije, u skladu sa članom 104. stav (4) Poslovnika, obustavljen je dalji zakonodavni postupak o ovom Prijedlogu zakona.

Dom je po hitnom postupku podržao Prijedlog izmjena Poslovnika Doma naroda PSBiH, čiji su predlagači delegati Halid Genjac, Mario Karamatić, Nebojša Radmanović, Dragutin Rodić, Martin Raguž i Sead Kadić.

Podržana je Odluka Predsjedništva BiH o učešću policijskih službenika iz Bosne i Hercegovine u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda na Haitiju.

Usvojen je Izvještaj Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH o razmatranim revizorskim izvještajima Ureda za reviziju institucija BiH za 2014. godinu, čime su prihvaćena 73 revizorska izvještaja. Od toga, prihvaćen je 31 revizorski izvještaj, u kojem je finansijsko poslovanje institucije ocijenjeno revizorskim „pozitivnim mišljenjem“, 36 revizorskih izvještaja, u kojima je finansijsko poslovanje institucije ocijenjeno revizorskim „pozitivnim mišljenjem uz skretanje pažnje“, pet revizorskih izvještaja u kojima je finansijsko poslovanje institucije ocijenjeno revizorskim „mišljenjem s rezervom uz skretanje pažnje“ i jedno „mišljenje sa rezervom“ (prilog 1). Dom naroda PSBiH pohvalio je institucije čije je poslovanje u protekloj godini ocijenjeno „pozitivnim mišljenjem“.

Usvojeni su i pojedinačni zaključci koje je Domu predložila Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH o razmatranim revizorskim izvještajima za 2014. za institucije koje su dobile „mišljenje sa rezervom“ (prilog 2).

Dom je usvojio i zbirne zaključke kojim je obavezao rukovodstvo 36 institucija BiH, čije je finansijsko poslovanje u 2014. godini ocijenjeno revizorskim „pozitivnim mišljenjem uz skretanje pažnje“, na preduzimanje svih potrebnih mjera iz nadležnosti svake institucije posebno, kako bi se izbjegle dalje posljedice identificiranih problema u poslovanju na koje je, pri isticanju predmeta, revizija skrenula pažnju.

Zbirnim zaključkom, Dom naroda PSBiH obavezao je i Vijeće ministara BiH da, najkasnije do kraja februara 2016., razmotri revizorske izvještaje za 2014. godinu, s akcentom na šest institucija BiH čiji su revizorski izvještaji finansijskog poslovanja za 2014. godinu ocijenjeni revizorskim „mišljenjem s rezervom“ i „mišljenjem s rezervom uz skretanje pažnje“, uz obavezu sačinjavanja cjelovite informacije o tome, te njenog dostavljanja PSBiH u roku ne dužem od 30 dana od datuma razmatranja (prilog 3).

Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Uspostavljanje javnih internih financijskih kontrola (PIFC) u institucijama BiH“, čiji je predlagač Ured za reviziju institucija BiH. Dom je usvojio i zaključak, koji je predložila Komisija za finansije i budžet ovog Doma, a kojim se zadužuju Vijeće ministara BiH i institucije BiH da hitno realiziraju sve preporuke navedene u ovom Izvještaju, te da o tome obavijeste Dom naroda PSBiH i Ured za reviziju institucija BiH u roku ne dužem od šest mjeseci od dana usvajanja ovog zaključka.

Dom naroda PSBiH usvojio je i Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH. Dom je usvojio i prijedlog mjera za prevazilaženje problema koji su u formi zaključaka Vijeća ministara BiH navedeni u ovom Izvještaju.

Podržan je Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH i policijskih službenika u operacijama podrške miru u periodu od 1. januara do 30. juna 2015., čiji je sačinilac Predsjedništvo BiH. Dom je usvojio i zaključak koji je o ovom Izvještaju predložio delegat Halid Genjac, a koji glasi: „Dom naroda PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da riješi donošenje Pravilnika o uniformama prilagođenim klimatskim uslovima u kojima rade policijski službenici u mirovnim misijama i da o tome obavijesti Dom naroda PSBiH u roku od 30 dana.“

Dom je primio k znanju Informaciju o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inostranstvu za 2016., predlagača Ministarstva odbrane BiH.

Primljena je k znanju Informacija o problemu rješavanja trajnog smještaja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Istočnom Sarajevu. Tom prilikom, Dom je usvojio i zaključke čiji je predlagač Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a kojim se od Vijeća ministara BiH zahtijeva da hitno stavi van snage Odluku o raspodjeli kancelarijskog prostora za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu („Službeni glasnik BiH“, broj 17/15, od 02. marta 2015.) u dijelu koji se odnosi na Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, te da na adekvatan način riješi pitanje smještaja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, jer dodijeljeni prostor ne odgovara njenim potrebama. Također, usvojen je i zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH zahtjeva da pokrene pitanje odgovornosti nadležnih u Službi za zajedničke poslove institucija BiH zbog propusta napravljenih prilikom nabavke i dodjele prostorija za potrebe rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Istočnom Sarajevu.

Usvojena su četiri zaključka Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH u vezi sa Informacijom o problemima u poslovanju i funkcioniranju BHRT-a. Usvojeni zaključci glase:

  1. Dom naroda PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da utvrdi novi efikasan i održiv model naplate RTV takse i predloži ga Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje;
  2. Dom naroda PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH, kao i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da kao prioritetan zadatak riješi pitanje digitalizacije kako bi se Bosna i Hercegovina pridružila susjedima u ovoj oblasti;
  3. Dom naroda PSBiH zadužuje Upravni odbor BHRT-a da detaljno analizira sve troškove, posebno troškove zaposlenih, te da, shodno tome, pristupi procesu racionalizacije svih funkcija, a posebno broja radnih mjesta u BHRТ-u;
  4. Dom naroda PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH i Upravni odbor BHRT-a da najkasnije do kraja januara 2016. dostave Domu naroda izvještaj o realizaciji usvojenih zaključaka.

Zbog nedovoljne entitetske većine, Dom naroda PSBiH uputio je Komisiji kolegija ovog Doma na naknadno usaglašavanje dva zaključka Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH:

  1. Dom naroda PSBiH neupitno se zalaže za zakonito poslovanjе javnih emitera i snažno podržava istinito, cjelovito, nepristrasno i pravedno informiranje javnosti o svim događajima u BiH, ravnopravno na jezicima tri konstitutivna naroda, na tri kanala u okviru Javnog RTV sistema u duhu međunarodnih evropskih propisa i standarda, kao i Rezolucije Evropskog parlamenta i odredbi Ustava BiH;
  2. Dom naroda PSBiH obavezuje Vijeće ministara BiH i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH dа, u što kraćem roku, a najkasnije do kraja januara 2016. godine, pripreme i Parlamentarnoj skupštini BiH dostave prijedlog izmjena zakonodavstva u oblasti javnog radio-televizijskog sistema koje ćе biti u skladu sa Ustavom BiH, kao i sa stavovima iznesenim u Rezoluciji Evropskog parlamenta о napretku BiH iz aprila 2015. godine i zajedničkoj izjavi predsjedavajućih 17. interparlamentarnog sastanka Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH iz mаја 2015. godine, u kojoj je naglašeno da je za javne medije u BiH od suštinskog značaja еmitiranje programa na svim službenim jezicima.

Usvojen je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje procedure za imenovanje zamjenika generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH, kojim su iz Doma naroda PSBiH u Komisiju imenovani delegati Dragutin Rodić, Safet Softić i Bariša Čolak.

Za članove Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine, Dom naroda PSBiH imenovao je Azru Alajbegović, Mileta Lasića, Branu Spasojević, Aleksandra Faladžića i Almu Čolo.

Dom je dao saglasnost za ratifikaciju sljedećih ugovora i sporazuma:

  • Aneksa IV Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini;
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac – Ljubovija;
  • Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te
  • Amandmana na Sporazum o grantu u okviru Državnog programa IPA 2009. za Bosnu i Hercegovinu – Poboljšanje infrastrukture regionalne osnovne saobraćajne mreže u BiH – željeznički saobraćaj – zaključen između Evropske investicione banke i Bosne i Hercegovine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću