MENI
15.12.2015

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto razgovarala sa političkim direktorom za Zapadni Balkan, Tursku i zemlje EFTA Ministarstva vanjskih poslova Njemačke


Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu sa političkim direktorom za Zapadni Balkan, Tursku i zemlje EFTA Ministarstva vanjskih poslova Njemačke dr Ernstom Reichelom o aktuelnoj političkoj situaciji i o daljem toku evropskih integracija naše države.

Ističući da Njemačka, koja je zajedno sa Velikom Britanijom pokretač nove inicijative Evropske unije (EU) za BiH, visoko cijeni napredak koji je naša zemlja postigla u toku ove godine, gospodin Reichel naglasio je da vodeći političari i institucije u BiH, putem dijaloga o svim spornim pitanjima, trebaju ukloniti prepreke kako bi BiH uskoro mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za status kandidata za ulazak u EU.

Zahvaljujući se njemačkoj Vladi na snažnoj podršci procesu evropskih integracija BiH, gospođa Krišto izrazila je nadu da će naša zemlja iskoristiti trenutni reformski zamah i dobru volju institucija EU kako bi početkom godine bila podnesena, a nakon toga i prihvaćena kandidatska aplikacija BiH.

Predsjedavajuća Krišto također je ocijenila da bi ispunjavanje uvjeta za podnošenje kredibilne aplikacije za kandidatski status, kao i ispunjavanje uvjeta za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u, značilo mnogo za relaksaciju političkih odnosa u BiH.

Razgovoru predsjedavajuće Krišto i gospodina Reichela prisustvovao je i ambasador Njemačke u BiH Christian Hellbach. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću