MENI
16.12.2015.

Чланови Заједничке комисије за људска права учествовали на парламентарној конференцији о хуманитарним и политичким одговорима на избјегличку кризу у Европи


Замјеник предједавајућег Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Марио Караматић и чланица Заједничке комисије Маја Гасал - Вражалица учествовали су данас у Паризу у раду парламентарне конференције на тему „Свеобухватни хуманитарни и политички одговор на миграције и избјегличку кризу у Европи“.

На конференцији, коју је организовао Одбор за миграције, избјеглице и расељена лица Парламентарне скупштине Савјета Европе, разговарало се о обезбјеђивању платформе за политички дијалог између парламентараца из земаља чланица Савјета Европе и из земаља које су директно погођене миграцијама.

Учесницима конференције обратила се и чланица Заједничке комисије Маја Гасал – Вражалица, која је истакла да се област имиграција и азила посљедњих 15 година у БиХ развија према два дугорочно постављена циља. Како је госпођа Гасал – Вражалица појаснила, то су развој квалитетног система у области имиграција и азила на националном нивоу, у складу са стандардима Европске уније (ЕУ) и инкорпорисаним међународним избјегличким правом, као и активно учествовање наше земље у дефинисању политике и развоја имиграционог и азилантског система на регионалном нивоу, са дефинисаним стандардима ЕУ.

Такође, госпођа Гасал – Вражалица истакла је да је БиХ изградила институционалну и административну структуру управљања имиграцијама и азилом, што се, како је рекла, показало довољним за успјешно вођење азилантске политике.
Чланица Заједничке комисије за људска права ПСБиХ подсјетила је учеснике да су, не тако давно, и људи из БиХ били избјеглице које су биле приморане да напусте своју домовину и да траже спас у земљама у којима не морају да страхују за своју безбједност.

Имајући у виду такву позицију наше земље, госпођа Гасал - Вражалица позвала је присутне да предузму све како би се избјеглицама пружила помоћ и заштита јер, како је рекла, рјешење није у подизању ограда на граничним прелазима него у предузимању свих мјера с циљем заустављања убијања и спречавања свих других невоља с којима се сусрећу недужни људи и дјеца. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу