MENI
30.12.2015

Okončana 22. sjednica Predstavničkog doma


Na 22. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Prethodno je Dom obavio raspravu i usvojio Prijedlog zakona u prvom čitanju.

Usvojen je i Ispravak tehničke greške u Prijedlogu zakona, a kojom se prihvata zahtjev Predsjedništva BiH i ovlašćuje Odjel za izradu i objavu pravnih akata PSBiH da ispravi tehničku grešku u članu 15. stav (1) Prijedloga zakona na bosanskom i srpskom jeziku, te da umjesto iznosa od 387.000 KM navede iznos od 496.000 KM i ispravi tehničke greške u Prijedlogu zakona. 

Usvojen je i zaključak u kojem Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da izvrši izmjenu Odluke o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2016. godinu (član 2), na način da se zaposlenim u institucijama BiH sa koeficijentom četiri (4) i više utvrdi pravo na regres za godišnji odmor u visini od 1,00 KM. 

Usvojeni su zaključci s 4. hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, a tiču se Informacije o terorističkom napadu u Rajlovcu, izvedenom 18. novembra 2015. godine, kao i o ukupnom stanju sigurnosti u BiH. U zaključcima se navodi da PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da je informira tromjesečno, a po potrebi i češće, o stanju sigurnosti i provođenju mjera navedenih u Informaciji i Akcijskom planu za provođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma (2015. – 2020.), s ciljem sprječavanja djelovanja terorističkih grupa i pojedinaca u BiH. Također, zaključeno je da se traži puni angažman Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara BiH, kao i svih policijskih i sigurnosnih agencija na nivou BiH, u borbi protiv terorizma, te u sprječavanju širenja i suzbijanja ekstremizma i radikalizma koji dovode do terorističkih akcija. Dalje se navodi da PSBiH apelira na ostvarivanje pune koordinacije i saradnje policijskih i sigurnosnih agencija na nivou BiH s entitetskim i kantonalnim policijama, s policijskim i sigurnosnim agencijama susjednih zemalja, kao i s međunarodnim organizacijama i institucijama, s ciljem preventivnog djelovanja i sprječavanja terorističkih napada. Zaključeno je i da PSBiH smatra da sva lica, čiji su postupci i radnje obuhvaćeni članom 162. (b) Krivičnog zakona BiH, predstavljaju ogromnu prijetnju za sigurnost, mir i ustavni poredak BiH. Stoga, kako se navodi, PSBiH traži od pravosudnih institucija BiH odlučnu, dosljednu i nedvosmislenu primjenu člana 162. (b) Krivičnog zakona BiH, kojim se krivično sankcionira protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama. Na kraju, zaključeno je i to da PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da joj, u roku od 90 dana, dostavi konkretan prijedlog zakonskih propisa za borbu protiv terorizma. 

Usvojen je zaključak poslanika Senada Šepića povodom razmatranja Informacije o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na evropskom putu koji glasi: „Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH i Direkciju za evropske integracije BiH da kontinuirano, a najmanje jednom mjesečno, dostavljaju informaciju o ispunjavanju Akcijskog plana za provođenje Reformske agende BiH svim članovima PSBiH na znanje“. 

Usvojen je Izvještaj o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne namjene i posebne namjene za 2013. godinu i Izvještaj o izdatim dozvolama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne namjene i posebne namjene za 2014. godinu.

Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Transparentnost rada institucija BiH“. S tim u vezi, usvojen je i zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH obavezuje Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci obavijesti Komisiju za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH o planiranim i preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja, te da o preduzetim aktivnostima upozna Ured za reviziju institucija BiH. 

Poslanici su na sjednici obavili raspravu u vezi sa aktuelnim finansijskim stanjem i ugroženim poslovanjem Radio-televizije BiH. 

Usvojeni su modificirani zaključci s 14. sjednice Komisije za saobraćaj i komunikacije u vezi sa aktuelnim stanjem u poslovanju i funkcioniranju BHRT-a, kao i informacijom o dosadašnjoj realizaciji Projekta digitalizacije javnih RTV servisa u BiH. U usvojenim zaključcima Predstavnički dom PSBiH traži od Odbora Sistema da, u skladu sa članom 18. stav (1) i (3) Zakona o Javnom radio - televizijskom sistemu BiH, utvrdi novi efikasan i održiv model naplate RTV takse. Zaključeno je i to da Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da, u saradnji s entitetskim vladama, koordinira i intenzivira aktivnosti radi uspostavljanja zajedničkog mrežnog operatera koji će upravljati paketom digitalnih kanala. 

Za narednu sjednicu Doma odgođena je rasprava o Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za 2015. godinu, kao i o Akcijskom planu za provođenje Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH.

Dom je dao saglasnost za ratifikaciju akata Svjetskog poštanskog saveza (UPU), usvojenih na 25. kongresu UPU-a održanom 2012. godine u Dohi (Opći pravilnik Svjetskog poštanskog saveza, Svjetska poštanska konvencija, Završni protokol Svjetske poštanske konvencije i Sporazum o poštanskim finansijskim uslugama). (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću