MENI
11.1.2016

Održana 16. sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije


Na 16. sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrana je Informacija Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH o realizaciji zaključaka sa 13. sjednice Predstavničkog doma PSBiH, koji se odnose na inicijativu poslanika Mladena Bosića o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH.

Na 13. sjednici Doma usvojen je zaključak kojim se konstatira da građani BiH plaćaju najviše cijene usluga mobilnih operatera u regiji, što u znatnoj mjeri utječe na ukupno ekonomsko – socijalno stanje i privredni razvoj BiH. S tim u vezi također je zaključeno da RAK u roku od 90 dana, u skladu sa zakonskim propisima, osigura usklađivanje cijena usluga mobilnih operatera u BiH s cijenama operatera u regiji.

Nakon obavljene rasprave na današnjoj sjednici Komisije, usvojen je zaključak koji će biti upućen Predstavničkom domu PSBiH, a u kojem se konstatira da RAK nije ispoštovao zaključke sa 13. sjednice Predstavničkog doma PSBiH, te se traži da se ti zaključci realiziraju u najkraćem mogućem roku, najduže za 120 dana.

Usvojen je i zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da u što kraćem roku donese sektorsku politiku u oblasti telekomunikacija.

Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za 2015. godinu.

Primljen je k znanju Izvještaj s pripremnog sastanaka o uspostavi Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice BiH, koji je održan u Beču 14. decembra 2015. godine. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću