MENI
11.1.2016

Održana 22. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 22. sjednici utvrdila je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma utvrdili su usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržali principe Prijedloga zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma podržali su i principe ovog Prijedloga zakona.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma utvrdila je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Utvrđena je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržani su principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač također Vijeće ministara BiH.

Zbog neusklađenosti sadržaja prijedloga zakona sa članom 105. Poslovnika Predstavničkog doma i sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, s dnevnog reda sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma skinut je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici iz klubova SNSD-a i SDS-a u Predstavničkom domu. Zbog neusklađenosti s Poslovnikom Predstavničkog doma i sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, s dnevnog reda sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma skinut je i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači također poslanici iz klubova SNSD-a i SDS-a u Predstavničkom domu.

S dnevnog reda sjednice Ustavnopravne komisije skinut je i prijedlog Zakona o korištenju i upravljanju imovinom u državnoj svojini BiH, čiji su predlagači poslanici Šemsudin Mehmedović i Zaim Backović, zbog neusklađenosti sadržaja prijedloga zakona s Poslovnikom Predstavničkog doma i sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine.

S dnevnog reda sjednice Komisije, zbog odsustva predlagača, skinuta je i Inicijativa za osnivanje Komisije za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine, čiji je podnosilac poslanik Šemsudin Mehmedović.

Povodom Zahtjeva Ustavnog suda BiH za izjašnjenje o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o policijskim službenicima BiH, čiji je podnosilac Sud BiH, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma konstatirala je da je PSBiH donijela taj Zakon, da ostaje na pozicijama usvojenog Zakona i da je odluka o ustavnosti Zakona o policijskim službenicima BiH u nadležnosti Ustavnog suda BiH. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću