MENI
12.1.2016.

Okončana 23. sjednica Zastupničkog doma

 
Na 23. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojeni su, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Usvojen je, u prvom čitanju, i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, predlagatelja Vijeća ministara BiH. Uz ovaj Prijedlog zakona usvojen je i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da, do druge faze u povjerenstvu, dostavi amandmane kojima će se iz članka 7. Prijedloga zakona otkloniti mogućnost da članovi PSBiH imaju šefove kabineta i savjetnike, kao i da pripremi druge izmjene sukladno raspravi sa sjednice Doma.

Na zahtjev ovlaštenog predlagatelja, Vijeća ministara BiH, iz dnevnog reda sjednice povučen je Prijedlog zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih blagdana u BiH.

Primljeno je k znanju Izvješće Europske komisije o napretku BiH za 2015. godinu. U svezi sa budućim postupanjem i razmatranjem ovih izvješća, usvojen je zaključak da izvješća Europske komisije budu dostavljena i radnim tijelima PSBiH u dijelu koji se odnosi na nadležnosti tih tijela, kako bi se upoznali sa sadržajem i po potrebi pravovremeno reagirali na sadržaj. Usvojen je i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da pripremi Akcijski plan za provođenje prioriteta iz Izvješća za BiH za 2015. godinu, kao i da Vijeće ministara BiH zaduži sve institucije da mjere iz Akcijskog plana za provođenje prioriteta iz Izvješća za BiH za 2015. godinu budu uključene u planove rada institucija za 2016. godinu. Također, zaključeno je i to da se Vijeće ministara BiH obvezuje da informira PSBiH o provođenju prioriteta u redovitom godišnjem izvješćivanju za 2016. godinu.

Primljen je k znanju Akcijski plan za provedbu Reformske agende na razini Vijeća ministara BiH. Usvojen je zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da do 28. veljače 2016. godine dostavi precizne planove institucija BiH zaduženih Akcijskim planom, s jasnim popisom svih aktivnosti, te nositeljima aktivnosti i rokovima realizacije.

Primljena je k znanju Informacija Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH prema zaključcima Zastupničkog doma, usvojenim na 13. sjednici Zastupničkog doma PSBiH. U svezi sa tim, usvojen je zaključak u kojem se konstatira da RAK BiH nije realizirao zaključke donesene na 13. sjednici Zastupničkog doma PSBiH, a u svezi sa inicijativom zastupnika Mladena Bosića o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH, te traži od RAK BiH da ih realizira u najkraćem mogućem roku, a najdulje u roku od 120 dana. Također, usvojen je i zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da što prije donese novu Politiku sektora telekomunikacija BiH.

U Privremeno zajedničko povjerenstvo obaju domova PSBiH za provođenje procedure imenovanja jednoga predstavnika akademske zajednice u Povjerenstvo za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, iz Zastupničkog doma PSBiH imenovani su Mirsad Đonlagić, Predrag Kožul i Borislav Bojić.

Iz Zastupničkog doma PSBiH za članove Zajedničkog povjerenstva obaju domova za postizanje istovjetnog teksta Zakona o azilu, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH, imenovani su Damir Arnaut, Nikola Lovrinović i Momčilo Novaković. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću