MENI
18.1.2016.

Одржана 13. сједнице Уставноправне комисије Дома народа

 
Уставноправна комисије Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) на својој 13. сједници утврдила је усаглашеност са Уставом и правним системом БиХ, те подржала принципе Приједлога закона о измјени и допуни Закона о министарствима и другим органима управе БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Комисија је утврдила усаглашеност са Уставом и правним системом БиХ, те подржала принципе Приједлога закона о штрајку запослених у институцијама Босне и Херцеговине, чији је предлагач, такође, Савјет министара БиХ.

Разматрајући усаглашеност са Уставом БиХ и правним системом БиХ и принципе Приједлога закона о измјени Кривичног закона Босне и Херцеговине, као и Приједлога закона о Уставном суду Босне и Херцеговине, чији је предлагач делегат Средоје Новић, Уставноправна комисија одлучила је да не разматра ове законске приједлоге, обзиром да Колегијум Дома народа није затражио од предлагача отлањање уочених недостатака у овим законским приједлозима, у складу са Мишљењем Законодавно - правног сектора ПСБиХ. С тим у вези Уставноправна комисија затражила је од Колегијума Дома народа продужење рока за достављање мишљења по овим законским приједлозима, у складу са Пословником предвиђеним роковима.

Уставноправна комисија Дома народа ПСБиХ, разматрајући захтјев Уставног суда БиХ, број У-9/15 од 31. 12. 2015, којим се од Парламентарне скупштине БиХ тражи достављање одговора у вези са наводима из Захтјева Суда Босне и Херцеговине за оцјену уставности члана 119. став (3) Закона о полицијским службеницима БиХ, одлучила је да с релевантним чињеницама у вези са овим законским рјешењем упозна Уставни суд БиХ који ће, у складу са својим надлежностима, одлучити о усаглашености предметног закона са Уставом БиХ.

Разматрајући допис Суда БиХ по питању именовања трећег члана Одбора државне службе за жалбе, Уставноправна комисија је закључила да се упути допис Суду БиХ у којем ће навести да је информисана о допису ове институције, те да је Канцеларија секретара ове Комисије контактирао Одбор државне службе за жалбе БиХ, приликом чега је добио информацију да је Савјет министара БиХ на својој 35. сједници донијело Рјешење о именовању трећег члана Одбора, чиме су испуњени услови за несметан рад Одбора државне службе за жалбе.

Комисија је примила к знању Информацију са конференције „Развојни пут реформе правосуђа“. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу