MENI
19.1.2016

Održana 10. sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije


Na 10. sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) primljene su k znanju Informacija s održanog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije (EU) i Informacija s održanog 1. sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje BiH i EU. U vezi s tim, usvojen je zaključak u kojem Zajednička komisija sugerira Direkciji za evropske integracije BiH da sačini cjelovitu informaciju sa ovih sastanaka i dostavi je kolegijima oba doma PSBiH na upoznavanje.

Informaciju s održanog 1. sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU 11. decembra 2015. godine u Briselu, kao zajedničkog tijela BiH i EU ustrojenog u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koje je odgovorno za nadzor provođenja SSP, članovima Zajedničke komisije prezentirali su predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Oni su u svom izlaganju istaknuli da je Vijeće pozdravilo usvajanje Reforme agende na nivou Vijeća ministara BiH, koje je označilo važan korak ka kredibilnom provođenju obaveza iz SSP koje su poduzele vlasti u BiH. Također, kako su istaknuli gospodin Zvizdić i Šarović, Vijeće je na sastanku pozvalo BiH da održi pozitivno nastavljanje provođenja reformi, te da je značajan napredak u provođenju Reforme agende potreban da bi EU razmotrila zahtjev naše zemlje za članstvo u EU. Vijeće je pozvalo BiH i da se fokusira na poboljšanje socio – ekonomske situacije, te podsjetilo BiH da će SSP pomoći našoj zemlji da uskladi svoje zakonodavstvo i politike s pravom stečevinom EU. Prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vijeće je na sastanku podsjetilo vlasti u BiH da unaprjeđenje unutarnje koordinacije po pitanjima koja se tiču EU, omogućit će da BiH iskoristi prilike koje ovaj sporazum nudi, osobito kada se uspostavi efikasan i djelotvoran koordinacijski mehanizam.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović upoznao je članove Zajedničke komisije s Informacijom s održanog 1. sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU, koji je označio početak provođenja SSP na tehničkom nivou. Prema riječima gospodina Dilberovića, na sastanku je ispitan napredak i utvrđeni su preostali izazovi koje BiH treba ispuniti u pretpristupnom procesu, posebno u kontekstu Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH za 2015. godinu.

Primljena je k znanju Informacija sa sastanka Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH s predstavnicima institucija BiH o realizaciji preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH za 2015. godinu.

Članovi Zajedničke komisije obavili su raspravu o održavanju 6. sastanka Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH, koji se treba održati 5. februara u Banja Luci, kao i raspravu o okruglim stolovima koja Zajednička komisija planira organizirati tokom ove godine.

Usvojeni su Izvještaji o radu Zajedničke komisije za 2015. godinu, kao i Plan rada za 2016. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću