MENI
20.1.2016.

Svečanost u povodu završetka Twinning projekta bit će održana 26. siječnja

 
Svečanost u povodu završetka Twinning projekta „Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu integracija u Europsku uniju (EU)“ bit će upriličena 26. siječnja u Velikoj dvorani Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Tom prigodom, planirano je da predsjednici parlamenata u BiH potpišu usuglašeni „Koncept mehanizma suradnje parlamenata u BiH u poslovima vezanim za proces integracija u EU“. Riječ je o dokumentu kojim se uspostavlja sustav neformalne suradnje između parlamenata u BiH u poslovima vezanim za proces integracije u Europsku uniju na temeljima uzajamnosti, zajedničkog rada i dogovora putem konsenzusa i postupaka uz poštivanje ustavom utvrđenih struktura.

Koncept ustavovljava pet temeljnih elemenata mehanizma suradnje parlamenata u BiH u kontekstu integracije u Europsku uniju: konferenciju predsjedatelja/predsjednika domova/parlamenata, Parlamentarni forum za europske integracije, suradnju sektorskih radnih tijela, suradnju na razini administracija i redovita koordinaciju u poslovima vezanim za EU, te ostale oblike ad hoc suradnje. Bitno je svakako istaknuti da su predstavnici svih parlamenata u BiH suglasni da mehanizam suradnje koji će ovom prigodom biti uspostavljen pruža odgovarajući okvir za postojeće izazove u procesu integracija u EU ali i da se on može dodatno dorađivati u svjetlu različitih faza procesa pristupanja.

Inače, nacrtom programa svečanosti prediđeno je da se u uvodnom izlaganju prigodom završetka projekta kojeg je financirala EU, nazočnima obrati NJ.E. šef Izaslanstva i specijalni predstavnik EU u BiH Lars – Gunnar Wigemark.

Postignute rezultate Twinning projekta nazočnima bi trebao prezentirati voditelj projekta Zoltán Horváth, a najavljeno je i obraćanje zamjenika predsjednika Narodne skupštine Mađarske Istvána Jakaba, kao i predsjedatelja Skupine prijateljstva sa BiH u Narodnoj skupštini Francuske Marcel Rogemont.

Sudionicima će se također obratiti i predsjedatelj Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić, zamjenik predsjedateljice Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Đorđa Kojić. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću