MENI
20.1.2016

Svečanost povodom završetka Twinning projekta bit će održana 26. januara


Svečanost povodom završetka Twinning projekta „Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu integracija u Evropsku uniju (EU)“ bit će upriličena 26. januara u Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Tom prilikom, planirano je da predsjednici parlamenata u BiH potpišu usaglašeni „Koncept mehanizma saradnje parlamenata u BiH u poslovima vezanim za proces integracija u EU“. Riječ je o dokumentu kojim se uspostavlja sistem neformalne saradnje između parlamenata u BiH u poslovima vezanim za proces integracije u Evropsku uniju na temeljima uzajamnosti, zajedničkog rada i dogovora putem konsenzusa i postupaka uz poštivanje ustavom utvrđenih struktura.

Koncept ustavovljava pet osnovnih elemenata mehanizma saradnje parlamenata u BiH u kontekstu integracije u Evropsku uniju: konferenciju predsjedavajućih/predsjednika domova/parlamenata, Parlamentarni forum za evropske integracije, saradnju sektorskih radnih tijela, saradnju na nivou administracija i redovnu koordinaciju u poslovima vezanim za EU, te ostale oblike ad hoc saradnje. Bitno je svakako istaknuti da su predstavnici svih parlamenata u BiH saglasni da mehanizam saradnje koji će ovom prilikom biti uspostavljen pruža odgovarajući okvir za postojeće izazove u procesu integracija u EU ali i da se on može dodatno dorađivati u svjetlu različitih faza procesa pristupanja.

Inače, nacrtom programa svečanosti prediđeno je da se u uvodnom izlaganju prilikom završetka projekta kojeg je finansirala EU, prisutnima obrati NJ.E. šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars – Gunnar Wigemark.

Postignute rezultate Twinning projekta prisutnima bi trebao prezentirati rukovoditelj projekta Zoltán Horváth, a najavljeno je i obraćanje zamjenika predsjednika Narodne skupštine Mađarske Istvána Jakaba, kao i predsjedavajućeg Grupe prijateljstva sa BiH u Narodnoj skupštini Francuske Marcel Rogemont.

Učesnicima će se također obratiti i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Đorđa Kojić. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću